Gračanička "Eko-toplana" bit će ponuđena na prodaju

Bez autora
Mar 12 2015

Gračanlije, posebno korisnike daljinskog grijanja, među kojima je 220 stanara, 85 vlasnika porodičnih kuća i tridesetak kompanija, javnih ustanova i javnih preduzeća neugodno je iznenadila vijest da „Hipo Alpe Adria banka", putem svoje podružnice iz Klagenfurta, prodaje „Eko-toplanu" u Gračanici. Projekt gradnje prve eko-toplane u BiH, u Gračanici, pokrenut je prije devet godina. Tražio se odgovor na pitanje šta je najracionalnije i za okolinu najprihvatljivije za daljinsko grijanje, jer je Gračanica zbog geografskog položaja i velikog broja privatnih kotlovnica bila jedan od zagađenijih gradova u BiH, pa je odluka pala da se u saradanji s austrijskom kompanijom „Seges" krene u gradnju toplane. Pet godina je radila bez problema, a nakon pojave teškoća najavljena je prodaja.

Gračanička "Eko-toplana" bit će ponuđena na prodajuGračanlije, posebno korisnike daljinskog grijanja, među kojima je 220 stanara, 85 vlasnika porodičnih kuća i tridesetak kompanija, javnih ustanova i javnih preduzeća neugodno je iznenadila vijest da „Hipo Alpe Adria banka", putem svoje podružnice iz Klagenfurta, prodaje „Eko-toplanu" u Gračanici.

Zagađen grad

Projekt gradnje prve eko-toplane u BiH, u Gračanici, pokrenut je prije devet godina. Tražio se odgovor na pitanje šta je najracionalnije i za okolinu najprihvatljivije za daljinsko grijanje, jer je Gračanica zbog geografskog položaja i velikog broja privatnih kotlovnica bila jedan od zagađenijih gradova u BiH, pa je odluka pala da se u saradanji s austrijskom kompanijom „Seges" krene u gradnju toplane. Pet godina je radila bez problema, a nakon pojave teškoća najavljena je prodaja.

- Jednostavno, „Hipo Alpe Adria banka" je u problemima pa prodaje sve ono što je finansirano kreditom, između ostalog i „Eko-toplanu" u Gračanici. Mi taj kredit nismo u stanju servisirati. U projekt gradnje „Eko-toplane" ušli smo nakon što su velike gračaničke kompanije ugovorima iskazale svoj interes za nju. Kasnije su nam ponude otkazale pa je ostalo osam megavata neprodate energije. Uz to smo na dvije poplave prošle godine oštećeni za pola miliona maraka. Ne treba u ovome stvarati paniku, toplana će i dalje raditi - kazao je Enes Hamidović, jedan od trojice suvlasnika „Eko-toplane".

Dati grantovi

Ostaje nejasno šta će biti sa sredstvima koja su za gradnju „Eko-toplane" u vidu grantova, kao privatnoj firmi, izdvojile Općina Gračanica (142.000 maraka), Vlada Tuzlanskog kantona (300.000 maraka) i Federalna vlada (milion maraka). Ukupna sredstva koja su uplatila ova tri nivoa vlasti iznose 15 posto od ukupne vrijednosti „Eko-toplane".
Zainteresiran privrednik iz Stjepan Polja

Kako saznajemo, zainteresiranih za kupovinu „Eko-toplane" u Gračanici ima. Za sada se spominje ime jednog privrednika iz Stjepan Polja, koji se bavi proizvodnjom peleta i ima novca za ovakav poduhvat.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik