Značane promjene u privredi RS

Bez autora
Mar 12 2015

Nova zakonska rješenja reformskog karaktera, koja je donijela Vlade Republike Srpske i koja bi uskoro trebalo da budu u primjeni, imaju više pozitivnih elemenata koja će doprinijeti značajnim promjenama u privredi, rekao je Srni savjetnik za makroekonomski sistem Spoljnotrgovinske komore BiH Igor Gavran.Pozitivne promjene posebno se odnose na smanjenje opterećenja privrede i propisivanja rokova plaćanja prilikom pokušaja da se smanji nelikvidnost, naglasio je Gavran.

Značane promjene u privredi RSNova zakonska rješenja reformskog karaktera, koja je donijela Vlade Republike Srpske i koja bi uskoro trebalo da budu u primjeni, imaju više pozitivnih elemenata koja će doprinijeti značajnim promjenama u privredi, rekao je Srni savjetnik za makroekonomski sistem Spoljnotrgovinske komore BiH Igor Gavran.

"Pozitivne promjene posebno se odnose na smanjenje opterećenja privrede i propisivanja rokova plaćanja prilikom pokušaja da se smanji nelikvidnost", naglasio je Gavran.

On je istakao da se očekuje da će "nova rješenja Vlade Republike Srpske jednim dijelom doprinijeti pozitivnim promjenama u oblasti privrede".

Gavran je naglasio da ono što se u Republici Srpskoj izdvaja u pozitivnom smislu jeste prošlogodišnja promjena u sistemu registracije preduzeća, odnosno prelazak na jednošalterski sistem.

"To je značajno pojeftinilo proces registracije preduzeća, skratilo vrijeme i umanjilo broj procedura, što jeste jedna od većih pozitivnih promjena kada je riječ o toj oblasti", pojasnio je Gavran.

Prema njegovom mišljenju, uslovi poslovanja u cijeloj BiH su izrazito nepovoljni, što na najbolji način pokazuje ekonomska situacija i stanje u kojem se privreda nalazi.

"Trendovi su negativni iz godine u godinu. BiH nije atraktivna za strana ulaganja, jer strani ulagači dolaze tamo gdje su uslovi povoljni, a vidimo da ih je u BiH sve manje", zaključio je Gavran.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik