Srpske kompanije unapređuju proizvodnju po japanskim standardima

Bez autora
Mar 12 2015

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) saopštila je da je danas u prostorijama domaće kompanije "Pitura" održan završni seminar u okviru „Kaizen“ projekta, koji poslednje dve godine u Srbiji sprovode Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) i SIEPA.U saopštenju se navodi da je reč o završetku drugog godišnjeg ciklusa, koji ima za cilj unapređenje proizvodnje srpskih firmi po visokim japanskim standardima.

Srpske kompanije unapređuju proizvodnju po japanskim standardimaAgencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) saopštila je da je danas u prostorijama domaće kompanije "Pitura" održan završni seminar u okviru „Kaizen“ projekta, koji poslednje dve godine u Srbiji sprovode Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) i SIEPA.

U saopštenju se navodi da je reč o završetku drugog godišnjeg ciklusa, koji ima za cilj unapređenje proizvodnje srpskih firmi po visokim japanskim standardima.

Seminaru su prisustvovali ambasador Japana u Srbiji Masafumi Kuroki, stalni predstavnik Kancelarije za Balkan Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Abe Tošija, kao i predstavnici svih kompanija koje su učestvovale u ovom projektu.

„Kaizen program 2014/2015“ realizovan je u periodu od 10 meseci u vidu obilazaka i konsultacija u 12 srpskih kompanija, u cilju prenošenja znanja i najboljih praksi iz Japana.

Najviše rada uloženo je u implementaciju tzv. „5S“ sistema – poznatog visokoefikasnog japanskog metoda za poboljšanje organizacije radnog prostora i podsticanje zaposlenih na to da samoinicijativno unapređuju ličnu i kolektivnu radnu efikasnost.

Obilasci svih 12 kompanija obavljani su jednom mesečno (više od 110 puta), a tokom trajanja programa održano je više od 140 prezentacija.

Na završnom seminaru su učestvovale kompanije: "Pitura", "Novkabel", "Perfom", "FPM Agromehanika", "Zastava Inpro", "Sila", "Ming Kovačnica", "DIP Livnica", "Buck", "Elitas", FKL i JTI.

U mnogim kompanijama učesnicama programa značajno su smanjeni gubici vremena u proizvodnji (usled kvarova mašina, nedostatka alata i materijala), a omogućena je i znatno brža edukacija novozaposlenih u fabrici i njihovo uključivanje u poslovanje.

Takođe, smanjeni su i magacinski prostori, a samim tim i troškovi poslovanja.

Program su zajednički finansirali JICA i SIEPA, kao deo tehničke pomoći Republici Srbiji, koja kroz transfer znanja i najboljih praksi iz Japana ima za cilj povećanje konkurentnosti srpskih privrednika na inostranom tržištu.

Program je realizovan u vidu tehničko-konsultantske pomoći japanskog eksperta za unapređenje proizvodnje Susumu Kimure.

On je, kao izvršni direktor „Mitsubishi Plastics“, postigao velike poslovne uspehe vodeći kompaniju koja je izvozila u više od 80 zemalja.

Njegovo znanje i iskustvo najbolje potvrđuje podatak da je kao inženjer metalurgije u okviru „Mitsubishi Chemical Holdings“ uspešno vodio veći broj fabrika, od kojih su neke angažovale i više od 2.000 radnika, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik