Čak 20 domaćih firmi na tenderu za brojila

Bez autora
Mar 12 2015

Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović izjavio je danas da nije bilo promene uslova tendera za pametna brojila i da domaći proizvođači nisu isključeni, navodeći da su, od 38 kompanija prijavljenih za otkup tenderske dokumentacije, čak 20 domaće firme. Možda je neko navikao da prodaje brojila EPS na neki drugi način, ali od kad sam ja direktor sve će se raditi na tenderima i transparentno, rekao je Obradović novinarima u Privrednoj komori Srbije. Prema njegovim rečima, garancija za tvrdnje da će sve biti urađeno po proceduri je i Evropska banka za obnovu i razvoj sa kojom EPS radi na tom projektu, a koja ne bi dozvolila da neke grupe kompanija, bilo da su domaće ili strane, budu diskvalifikovane. Očekujem da se naše firme pojave na tenderu i nadam se da će neke biti uspešne, rekao je Obradović. On je precizirao da je rok za predaju tenderske dokumentacije 1. jul.

Čak 20 domaćih firmi na tenderu za brojilaDirektor Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović izjavio je danas da nije bilo promene uslova tendera za pametna brojila i da domaći proizvođači nisu isključeni, navodeći da su, od 38 kompanija prijavljenih za otkup tenderske dokumentacije, čak 20 domaće firme.

"Možda je neko navikao da prodaje brojila EPS na neki drugi način, ali od kad sam ja direktor sve će se raditi na tenderima i transparentno", rekao je Obradović novinarima u Privrednoj komori Srbije.

Prema njegovim rečima, garancija za tvrdnje da će sve biti urađeno po proceduri je i Evropska banka za obnovu i razvoj sa kojom EPS radi na tom projektu, a koja ne bi dozvolila da neke grupe kompanija, bilo da su domaće ili strane, budu diskvalifikovane.

"Očekujem da se naše firme pojave na tenderu i nadam se da će neke biti uspešne", rekao je Obradović.

On je precizirao da je rok za predaju tenderske dokumentacije 1. jul.

Govoreći o poslovanju EPS, Obradović je rekao da je Vlada Srbije lane u novembru usvojila plan reorganizacije te kompanije i da će do 1. jula, od 14 privrednih subjekata, u EPS ostati samo tri.

Prema njegovim rečima, do kraja marta biće urađen i plan finansijske konsolidacije koji će predvideti kolike uštede EPS treba da postigne.

"Ideja nam je da uštede idu do 100.000 evra dnevno, odnosno 36 miliona godišnje kroz proces korporativizacije, ali vlada ima konačnu reč o tome", rekao je Obradović.

EPS: NIsmo menjali uslove tendera

Elektroprivreda Srbije saopštila je danas da nije menjala uslove tendera za nabavku IT i merne infrastrukture, uređaja i integracija, koji samo jednim delom uključuje i nabavku električnih pametnih brojila i da domaći proizvođači brojila nisu onemogućeni da na njemu učestvuju.

Uz odobrenje Vlade Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) tender je objavljen 15. decembra prošle godine, a dokumentaciju je otkupilo 38 firmi, od čega 20 domaćih, i samo one učestvuju u tenderskom postupku.

U saopštenju se ističe da takozvana Grupacija domaćih proizvođača, koja istupa u medijima, nije pravno lice koje je otkupilo dokumentaciju i kao takva nije prepoznata u tenderskom postupku.

EPS navodi da tokom tenderske procedure nije bilo promene uslova, već je dva puta produžavan rok za dostavu ponuda, a umanjeno je potrebno iskustvo u proizvodnji brojila sa pet na četiri godine, da bi se izašlo u susret baš domaćim proizvođačima.

EPS stoji iza stava da domaći proizvođači brojila nisu onemogućeni da učestvuju na tenderu i da oni mogu da zadovolje tehničke uslove za isporuku električnih pametnih brojila.

Pored toga, EPS ukazuje da svako javno obraćanje, slanje pisama i objavljivanje delova tenderske dokumentacije u medijima predstavlja narušavanje tenderske procedure.

Grupacija: Uslovi tendera menjani, pa ponovo vraćeni

Grupacija proizvođača opreme za merenje električne energije saopštila je juče da najnovije pojašnjenje tenderskih uslova, dato samo 14 dana pre kraja tendera, domaćim proizvođačima ponovo postavlja uslov da su tokom poslednjih pet godina prodali 250.000 brojila godišnje, što oni ne mogu da ispune.

Ta grupacija podseća da i kada su uslovi tendera bili izmenjeni, domaći proizvođači i dalje nisu mogli na tenderu da učestvuju kao ponuđači, već su dobili šansu da učestvuju kao proizvođači opreme i bili su počeli pripreme za učešće na tenderu.

Ta grupacija je medijima dostavila obimnu dokumentaciju u kojoj se, kako navode, vidi da su uslovi tendera menjani, pa ponovo vraćeni u prvobitno stanje, što eliminiše svaku mogućnost učešća domaćih proizvođača brojila na tom tenderu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik