Unapređenje položaja potrošača

Bez autora
Mar 15 2015

Položaj crnogorskih potrošača u društvu i odnos trgovaca prema njima biće unaprijeđivani svake godine, uz nezaustavljiv tok progresivnih promjena kojima doprinosi rad svih subjekata u sistemu potrošačkih prava, saopštili su iz Ministarstva ekonomije. Povodom Svjetskog dana prava potrošača, koji se obilježava sjutra, iz Ministarstva su naveli da potrošači u Crnoj Gori mogu sa zadovoljstvom očekivati svaki naredni. Ove godine se taj dan obillježava pod sloganom “Svaki potrošač ima pravo na bezbjednu hranu”. Iz Ministarstva su saopštili da je taj Vladin resor u proteklom periodu postigao značajne rezultate u usaglašavanju zakonodavnog dijela sa pravnom tekovinom EU. Napredak je, kako su kazali, vidljiv i kroz osnivanje i rad Savjeta za zaštitu potrošača. Aktivnosti Savjeta fokusirane su na poboljšanje položaja potrošača, praćenje stanja njihove zaštite na tržištu i predlaganja odgovarajućih mjera i aktivnosti u cilju njegovog unapređenja. To su mjere za zaštitu zdravlja, bezbjednosti i ekonomskih interesa, unapređenje pravne zaštite, informisanja i obrazovanja, kao i za podizanje svijesti o značaju zaštite potrošača, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Unapređenje položaja potrošačaPoložaj crnogorskih potrošača u društvu i odnos trgovaca prema njima biće unaprijeđivani svake godine, uz nezaustavljiv tok progresivnih promjena kojima doprinosi rad svih subjekata u sistemu potrošačkih prava, saopštili su iz Ministarstva ekonomije.

Povodom Svjetskog dana prava potrošača, koji se obilježava sjutra, iz Ministarstva su naveli da potrošači u Crnoj Gori mogu sa zadovoljstvom očekivati svaki naredni. Ove godine se taj dan obillježava pod sloganom “Svaki potrošač ima pravo na bezbjednu hranu”.

Iz Ministarstva su saopštili da je taj Vladin resor u proteklom periodu postigao značajne rezultate u usaglašavanju zakonodavnog dijela sa pravnom tekovinom EU. Napredak je, kako su kazali, vidljiv i kroz osnivanje i rad Savjeta za zaštitu potrošača.

„Aktivnosti Savjeta fokusirane su na poboljšanje položaja potrošača, praćenje stanja njihove zaštite na tržištu i predlaganja odgovarajućih mjera i aktivnosti u cilju njegovog unapređenja. To su mjere za zaštitu zdravlja, bezbjednosti i ekonomskih interesa, unapređenje pravne zaštite, informisanja i obrazovanja, kao i za podizanje svijesti o značaju zaštite potrošača“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iz Ministarstva su saopštili da su se potrošači Savjetu obraćali za savjet kako da iskoriste svoja zakonska prava, kao i kako da reaguju u određenim situacijama kada smatraju da su im prava ugrožena ili narušena.

„Najčešće primjedbe potrošača odnosile su se na nepravilno isticanje cijene, obmanjujuće cijene, njihovo neisticanje na proizvodima i uslugama koji su u prometu. Veliki broj prigovora potrošača bio je usmjeren na provjere aktivnosti trgovaca koje su se ticale pojave recidiva, a koje su mogle uticati na zdravlje potrošača“, kazali su predstavnici Ministarstva.

Iz Ministarstva su naveli da je u pregovaračkom poglavlju 28 – Zaštita potrošača i zdravlja, nakon završenog skrining procesa i pripreme pregovaračke pozicije, ocijenjeno je da se Crna Gora smatra dobro pripremljenom za pregovore.

Oni su dodali da je u pogledu jačanja zakonodavnog okvira planirano donošenje zakona o zabrani obmanjućeg oglašavanja kod pružanja usluga i prodaje proizvoda, ali i izmjena i dopuna zakona o zaštiti potrošača.

„To bi trebalo da doprinese efikasnijoj zaštiti potrošača u dijelu obmanjućeg oglašavanja kod pružanja usluga i prodaje proizvoda, njihove bezbijednosti, koordinacije u nadležnosti inspekcijskih organa na području zaštite potrošača, rada arbitražnog odbora za vansudsko rješavanje sporova i podrške organizacijama potrošača u sprovođenju projekata na području potrošačke politike“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da Svjetski dan prava potrošača ima porijeklo u Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača, koju je donio bivši američki predsjednik Džon F. Kenedi 1962.

Svake godine se širom svijeta sprovode razne kampanje, kako bi se omogućila promocija prava potrošača, zaključuje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik