Crna lista za nesavesne investitore?

Bez autora
Mar 15 2015

Nesavesnih investitora najviše ima u prestonici – 95 njih je odstupilo od građevinske dozvole. Stručnjaci traže od nadležnih da nateraju nesavesne investitore da legalizuju u celosti zgrade, višestruko ih oporezuju, krivično gone i stave na crnu listu.Veliki broj stambenih zgrada u zemlji je pola legalan – pola negalan. Naime, investitori često odstupaju od građevinske dozvole, pa je tako, samo u Beogradu, kažu u Sekretarijatu za legalizaciju, 95 odsto takvih objekata.

Crna lista za nesavesne investitore?Nesavesnih investitora najviše ima u prestonici – 95 njih je odstupilo od građevinske dozvole. Stručnjaci traže od nadležnih da nateraju nesavesne investitore da legalizuju u celosti zgrade, višestruko ih oporezuju, krivično gone i stave na crnu listu.

Veliki broj stambenih zgrada u zemlji je pola legalan – pola negalan. Naime, investitori često odstupaju od građevinske dozvole, pa je tako, samo u Beogradu, kažu u Sekretarijatu za legalizaciju, 95 odsto takvih objekata.

I u niškom kraju neretko se gradi bez građevinske dozvole. Po njenom dobijanju, investitori tokom gradnje od nje odstupaju, pa kupci stanova na nelegalnim spratovima sada imaju problem. Srećom, za neke rešiv.

"Ukoliko je investitor iz nekih razloga odustao, a kupci stanova mogu da dokažu svojinu nad fizičkim delovima – oni kroz zahtev za legalizaciju mogu da se obrate nama sa dokumentacijom", kaže Rodoljub Mihajlović, načelnik Uprave za planiranje i izgradnju u Nišu.

I zlatiborski kraj je poznat po odstupanjima u gradnji. Nadležni priznaju da su nemoćni da to spreče.

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović kaže da investitori dok investiraju su tu, a kada se završi sa investicijom, kada prodaju, više ih nema, gase te firme.

"Mi na sve moguće načine pokušavamo da to sprečimo, ali nije lako sa jednim građevinskim inspektorom kada krene sezona – gradi se više objekata. Obično tada inspektori ili odu na bolovanje ili pobegnu pod pretnjom ovih investitora koji rade na taj način", rekao je Stamatović.

Nesavesnih investitora najviše ima u prestonici. U Sekretarijatu za legalizaciju kažu da je zatajila građevinska inspekcija, koja nije na vreme uočavala odstupanja od dozvoljenih kvadrata. Nije retkost da – koristeći prazan prostor više puta produžavanog roka za legalizaciju – jedan investitor to čini na nekoliko lokacija!

Nemanja Stajić iz Sekretarijata za legalizaciju Beograda rekao je da je, pregledajući slučajeve stambenih zgrada koje su namenjene za komercijalnu prodaju stanova, utvrđeno da više od 95 odsto tih zgrada poseduje građevinske dozvole od kojih je odstupljeno.

"Mi ćemo izaći sa jednim predlogom da svi ti nesavesni investitori moraju da izmire sve svoje obaveze prema državi, prema Gradu i savesnim kupcima, a svi koji to ne budu uradili treba da se višestruko oporezuju", kaže Stajić.

Stručnjaci apeluju na nadležne da stanu na put kršenju građevinskih dozvola.
Simo Stokić, pravni stručnjak u građevinarstvu u Čačku, kaže da država mora da donese takve zakone kojima će se ti investitori primorati da izvrše legalizaciju onih zgrada koje su gradili mimo ovlašćenja iz građevinske dozvole, da plate visoke penale za legalizaciju takvih objekata jer nije reč o rešavanju stambenog pitanja već o sticanju profita, zatim da se podvrgnu krivičnoj odgovornosti i da budu stavljeni na crnu listu nepoželjnih investitora.

Tome u prilog ide i zakon o inspekcijskom nadzoru, čije se usvajanje očekuje početkom aprila. Kako će konačno biti rešena legalizacija objekata, trebalo bi da se zna u maju, kada se očekuje donošenje akta ili zakona o legalizaciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik