Za razvoj preduzetništva 40 miliona eura

Bez autora
Mar 16 2015

Ugovor o finansiranju, koji su danas potpisali predstavnici Investiciono – razvojnog fonda (IRF) i Evropske investicione banke (EIB) podržaće, kako su ocijenili, dalji razvoj preduzetništva i biznis ideja, koji predstavljaju osnovu za valorizaciju resursa kojima Crna Gora raspolaže. Ugovor o prvoj tranši kredita od 40 miliona eura potpisali su predsjednik Odbora direktora IRF-a, Zoran Vukčević i predstavnici EIB-a. Ukupan kredit vrijedan je 70 miliona eura i realizovaće se kroz dva finansijska ugovora od 40 miliona eura i 30 miliona eura. Predstavnik EIB-a, Volfgang Spieles, kazao je da je zadovoljan zbog potpisivanja ugovora o novoj tranši od 40 miliona eura u korist malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori.

Za razvoj preduzetništva 40 miliona euraUgovor o finansiranju, koji su danas potpisali predstavnici Investiciono – razvojnog fonda (IRF) i Evropske investicione banke (EIB) podržaće, kako su ocijenili, dalji razvoj preduzetništva i biznis ideja, koji predstavljaju osnovu za valorizaciju resursa kojima Crna Gora raspolaže.

Ugovor o prvoj tranši kredita od 40 miliona eura potpisali su predsjednik Odbora direktora IRF-a, Zoran Vukčević i predstavnici EIB-a.

Ukupan kredit vrijedan je 70 miliona eura i realizovaće se kroz dva finansijska ugovora od 40 miliona eura i 30 miliona eura.

Predstavnik EIB-a, Volfgang Spieles, kazao je da je zadovoljan zbog potpisivanja ugovora o novoj tranši od 40 miliona eura u korist malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori.

“Ubijeđeni smo da će doći do brze upotrebe ovih sredstava. U tom slučaju, vrlo brzo ćemo se vratiti da potpišemo ugovor za ovu preostalu tranšu od 30 miliona”, rekao je Spiels na prezentaciji Programa finansijske podrške IRF-a za ovu godinu, tokom koje je potpisan ugovor.

Vukčević je rekao da je ovo drugi ugovor koji IRF realizuje sa EIB-om, što za Crnu Goru, kako je ocijenio, predstavlja značajnu podršku kada je u pitanju razvoj malog i srednjeg biznisa.

“Naš prioritet i u ovoj godini biće podrška razvoju predzetništva posebno mladima, ženama i početnicima u biznisu. Nastaviće se podrška prioritetnim sektorima, kao što su poljoprivreda, turizam, drvoprerada, proizvodnja i usluge”, kazao je Vukčević.

Premijer Milo Đukanović je, govoreći na prezentaciji, saopštio da će se sredstvima koja se obezbijeđuju kroz aranžman između IRF-a i EIB-a bitno unaprijediti uslovi kreditiranja malog i srednjeg biznisa.

“Uslovi kreditiranja preduzetništva malog i srednjeg biznisa u ovoj i narednoj godini su dodatni razlog i za one koji su se do sada premišljali da li krenuti neizvjesnim vodama preduzetništva malog i srednjeg biznisa, da donesu pozitivnu odluku i preuzmu odgovornost za svoju budućnost”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, osnovna preokupacija Vlade u ovoj i narednim godinama treba da bude kako dinamizirati ekonomski rast države.

“Put je jasan. To možemo uraditi ako iskoristimo neiskorišćene razvojne resurse u Crnoj Gori. Na sreću imamo ih i u oblasti turizma i usluga, proizvodnje hrane i ukupne industrije i energetike”, dodao je Đukanović.

Đukanović je kazao da su računice koje je pravila Vlada, pokazale da je i dalje spor povrat kapitala koji se uloži u neke od strateški važnih djelatnsti za Crnu Goru, kao što je turizam ili izgradnja hotela najviše kategorije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik