Požeška „Budimka” najbolja udavača

Bez autora
Mar 18 2015

Dok mnoga naša preduzeća u restrukturiranju sa zebnjom očekuju kraj maja za rešavanje svog neslavnog statusa, u ozdravljenoj požeškoj „Budimci”, koju potencijalni kupci odavno merkaju, provejava optimizam. S razlogom, jer su u prošloj i ovoj godini mnogi s raznih strana sveta dolazili da se upoznaju s njenom proizvodnjom i mogućnostima. Sada, kad je privatizacija restrukturirane „Budimke” na vidiku, to treba da se i potvrdi. Kako kaže Rade Tanasković, zastupnik državnog kapitala u fabrici, u to preduzeće – koje je znatno unapredilo poslovanje i izvozi, ali zbog nedostatka obrtnih sredstva i investicija ne može da proizvede još više voćnih sokova, pekmeza, konzervisanog povrća i drugog koliko tržište traži – dolazili su potencijalni kupci s raznih kontinenata – iz Abu Dabija (Ujedinjeni Arapski Emirati), Rusije, SAD, Kine, Nemačke, Italije, Češke, dva strana investiciona fonda, kao i nekoliko domaćih većih firmi.

Požeška „Budimka” najbolja udavačaDok mnoga naša preduzeća u restrukturiranju sa zebnjom očekuju kraj maja za rešavanje svog neslavnog statusa, u ozdravljenoj požeškoj „Budimci”, koju potencijalni kupci odavno merkaju, provejava optimizam. S razlogom, jer su u prošloj i ovoj godini mnogi s raznih strana sveta dolazili da se upoznaju s njenom proizvodnjom i mogućnostima. Sada, kad je privatizacija restrukturirane „Budimke” na vidiku, to treba da se i potvrdi.

Kako kaže Rade Tanasković, zastupnik državnog kapitala u fabrici, u to preduzeće – koje je znatno unapredilo poslovanje i izvozi, ali zbog nedostatka obrtnih sredstva i investicija ne može da proizvede još više voćnih sokova, pekmeza, konzervisanog povrća i drugog koliko tržište traži – dolazili su potencijalni kupci s raznih kontinenata – iz Abu Dabija (Ujedinjeni Arapski Emirati), Rusije, SAD, Kine, Nemačke, Italije, Češke, dva strana investiciona fonda, kao i nekoliko domaćih većih firmi.

Domaćini su ih podrobno i odmereno o svemu upoznavali: da ovde svih 100 zaposlenih radi i proizvodi, oprema i objekti su obnovljeni, dostignut je zavidan proizvodni nivo, pravi se oko 70 raznih artikala. Tržište je osvojeno uz dugoročne ugovore s poznatim kupcima kod nas i u Evropi. Zasađeno je 36.000 sadnica jabuka na 10 hektara i malinjak... Ali svi pogoni nisu pokrenuti, niti ima dovoljno para za ulaganja u sezonski otkup voća i povrća zbog čega je nemoguće odgovoriti na sve zahteve tržišta zainteresovanog za robu.

– Te posete su, naravno, bile samo na nivou interesovanja mogućih kupaca. Sve će biti jasnije kad uskoro bude objavljen oglas za prodaju. Videćemo koliko će njih otkupiti dokumentaciju. Očekujem i tada veliko interesovanje, s tim što, bez preterivanja, uvek ponavljam da je ulaganje u ovakvu „Budimku” isplativije nego u neke mnogo poznatije fabrike – napominje Tanasković.

Problemi ove požeške firme, zbog kojih se našla među onima za restrukturiranje, bili su milionski dugovi ostavljeni iz perioda bivše neuspešne privatizacije. No nisu se u „Budimci” zbog toga predali, iako je državna administracija ovu firmu smatrala za problem, već su nastojali da uz državnu pomoć ožive proizvodnju i okrenu se razvoju. Uspeli su. Preduzeće je u restrukturiranju tako da je privatizacija dobrodošla.

– Ovaj sadašnji status nije održiv. Pre svega zbog nedostatka investicija i nemogućnosti pribavljanja većeg iznosa sredstava za otkup voća u novoj sezoni. Zato uprava „Budimke”, njeni zaposleni, svih preko 2.000 dobavljača, ceo ovaj poljoprivredni kraj s nadom očekuju da nova sezona sa novim vlasnikom bude novi početak preduzeća – dodaje naš sagovornik.

Godinama su najveći problem, zbog koga je nekad zaustavila proizvodnju pa potom dospela među firme u restrukturiranju, predstavljali milionski dugovi iz bivše privatizacije. Sada, posle pet godina, slika je konačno jasna: država je uspela da sa bivšim vlasnikom požeškog preduzeća „prebije”dugove koje on ima prema državi sa njegovim potraživanjima prema „Budimci”. U poslu pripreme za privatizaciju valja još ispuniti lakše administrativne uslove(dostaviti uverenja o sledbenosti parcela i objekata u vlasništvu firme, u čemu nema sporova), da bi se potom pred Vladom Srbije našlo usvajanje programa privatizacije „Budimke”. Onda sledi oglas za prodaju, pa nadmetanje kupaca za jednu od najboljih „udavača” domaće agroindustrije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik