Šverc "pojede" 370 miliona evra

Bez autora
Mar 18 2015

Godišnji gubitak srpskog budžeta na ime neplaćenih dažbina u raznim industrijama iznosi 370 miliona evra, procenila je Američka privredna komora. Kako kažu, potrebno je omogućiti kontrolu organizatora sive ekonomije.Šverca i nelegalnog prometa nisu pošteđeni ni duvanska industrija, kao i proizvodnja alkoholnih pića, građevinskog materijala...

Šverc "pojede" 370 miliona evraGodišnji gubitak srpskog budžeta na ime neplaćenih dažbina u raznim industrijama iznosi 370 miliona evra, procenila je Američka privredna komora.

Kako kažu, potrebno je omogućiti kontrolu organizatora sive ekonomije.

Šverca i nelegalnog prometa nisu pošteđeni ni duvanska industrija, kao i proizvodnja alkoholnih pića, građevinskog materijala...

Ivan Miletić, predsednik odbora za borbu protiv sive ekonomije, pri Američkoj privrednoj komori u Srbiji, ističe da su inspekcije kao i druge državne agencije i organi pristupili borbi sa sivom ekonomijom na mnogo bolje koordinisan način.

“Jedan od rezultata ovakvog pristupa je svakako i bolja naplata akciza na raznu robu”, ističe Miletić, analizirajući poslednje podatke o naplati poreskih prihoda koje je objavilo Ministarstvo finansija.

Prema tim podacima, u januaru je država naplatila ukupno 63.9 milijardi evra poreskih prihoda. Od tog iznosa, na akcize na naftne derivate, duvanske proizvode i ostalu akciznu robu odnosi se 18.9 milijardi dinara.

“Dobrom ostvarenju prihoda od akciza doprinelo je formiranje zaliha akciznih proizvoda što je karakteristično za period pre stupanja na snagu novih iznosa akciza”, ukazuju u Ministarstvu finansija, podsećajući da se akcize svakog januara povećavaju u skladu sa zakonom.

Miletić ističe da je sada neophodno pružiti snažnu podršku sistemskim merama koje će doprineti stabilizaciji tržišta i smanjenju obima transakcija u sivoj zoni na duži period.

“Odbor za borbu protiv sive ekonomije u Američkoj komori se pre svega zalaže za održive sistemske mere, kao što je i Zakon o inspekcijskom nadzoru koji je ovih dana ušao u skupštinsku proceduru” ističe Miletić.

“Mi smo od samog početka učestvovali u stvaranju ovog zakona, od koncepta pa nadalje, i smatramo da je njegova dosledna implementacija sledeći veliki korak koji će predstavljati i svojevrsni pilot reforme državne uprave i njenog odnosa sa privredom”, kaže Miletić.

On ističe da je od ključnog značaja dobra primena ovog zakona koji prvi put uniformno uređuje i postupanje sa neregistrovanim subjektima, odnosno osobama koje su do sada najviše doprinosile sveukupnom obimu sive ekonomije, a bile su van domašaja ovlašćenja i nadležnosti svih inspekcija na terenu.

Drugim rečima, nova zakonska rešenja će omogućiti inspektorima da mogu bez problema da uđu u posede neregistrovanih firmi i provere da li se u njima odvija nelegalno poslovanje. To do sada nije bio slučaj, jer su inspektori mogli da kontrolišu samo registrovane firme.

Od stupanja na snagu novog zakona to više neće biti slučaj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik