Grantovi za prekogranične preduzetnike

Bez autora
Mar 19 2015

U okviru projekta „Prekogranične rute za jačanje turističkog sistema i ekonomski razvoj Skadarskog jezera “ Unija poslodavaca je dodijelila grantove za 10 preduzetnika. Projekat finansira EU iz druge komponente IPA prekogranična saradnja Crne Gora Albanija 2007. - 2013. i do sada je uloženo preko četiri i po miliona eura. Partner UPCG je Biznis Albanija, poslodavačka organizacija Albanije, dok na nacionalnom nivou, na projektu aktivno učestvuju Direkcija za razvoj Malih i srednjih preduzeća i Zavod za zapošljavanje. Predstavnica delegacije EU u Crnoj Gori Donata von Sigsfeld ocijenila je projektni tim UPCG najboljom ocjenom jer je postignut cilj da u okviru programa prekogranične saradnje imamo jači i dinamičnij rast organizacija civilnog društva. Grantovi koji se dodjeljuju pokazuju koliko je ovakva vrsta saradnje plodna – ovakvom inicijativom za finansiranje malog biznisa civilno društvo podstiče ekonomski razvoj, pomažući razvoj preduzetništva u regionu Skadarskog jezera, rekla je na konferenciji za novinare Sigsfeld.

Grantovi za prekogranične preduzetnikeU okviru projekta „Prekogranične rute za jačanje turističkog sistema i ekonomski razvoj Skadarskog jezera “ Unija poslodavaca je dodijelila grantove za 10 preduzetnika. Projekat finansira EU iz druge komponente IPA prekogranična saradnja Crne Gora Albanija 2007. - 2013. i do sada je uloženo preko četiri i po miliona eura.

Partner UPCG je Biznis Albanija, poslodavačka organizacija Albanije, dok na nacionalnom nivou, na projektu aktivno učestvuju Direkcija za razvoj Malih i srednjih preduzeća i Zavod za zapošljavanje.

Predstavnica delegacije EU u Crnoj Gori Donata von Sigsfeld ocijenila je projektni tim UPCG najboljom ocjenom jer je postignut cilj da u okviru programa prekogranične saradnje imamo jači i dinamičnij rast organizacija civilnog društva. Grantovi koji se dodjeljuju pokazuju koliko je ovakva vrsta saradnje plodna – ovakvom inicijativom za finansiranje malog biznisa civilno društvo podstiče ekonomski razvoj, pomažući razvoj preduzetništva u regionu Skadarskog jezera, rekla je na konferenciji za novinare Sigsfeld.

,,Prekogranična saradnja između Crne Gore i Albanije predstavlja osnov ne samo za dobre odnose već i za ekonomsko - socijalni razvoj pograničnog regiona na način što se bavi unapređenjem turističke ponude i kulture . Ovaj program je finansirao 24 projekta od 2007. godine u ukupnom iznosu od 4.7 miliona eura . Ne samo u okviru programa prekogranične saradnje, danas smo svjedoci jačeg i dinamičnijeg rasta organizacija civilnog društva. U tom smislu, poslednji Izvještaj o napretku Crne Gore za 2014., usvojen od strane Evropskog parlamenta, naglašava važnu ulogu organizacija civilnog društva i posebno ističe neophodnost izgradnje strukturisane saradnje sa civilnim sektorom u Crnoj Gori", naglasila je ona.

Dobitnici grantova direktno će doprinijeti ekonomskom razvoju Skadarskog jezera kroz pružanje unaprijeđenog seta usluga i proizvoda : degustaciju vina, suvenire , pješačke , biciklističke i brodarske ture – smatra projekt menadžer Mirza Mulešković

„Tri granta su dodijeljena za projekte unaprjeđenja turističke ponude Skadarskog jezera, četiri za projekte nabavke osnovnih sredstava preduzeća, jedan za unaprjeđenje infrastrukture, a dva za razvoj vizuelnog identiteta proizvoda. Važno je istaći da je 50 odsto raspoloživih grantova dodijeljeno ženama preduzetnicima, što je potvrda opredjeljenja i podrške UPCG daljem razvoju ženskog preduzetništva u Crnoj Gori. Dodatna vrijednost projekta je i to što su u toku procesa prijavljivanja za grantove na pograničnoj teritoriji registrovana 3 preduzeća koja su do tog trenutka poslovala u sivoj zoni. Samim tim, projekat je doprinio tranziciji neformalnog biznisa u legalne tokove“, smatra on.

Prema pravilima projekta „Prekogranične rute za jačanje turističkog sistema i ekonomski razvoj Skadarskog jezera“, svi privrednici - dobitnici grantova u obavezi su da sve planirane aktivnosti implementiraju do 15. jula 2015.

Najavljeno je da će UPCG i partneri ovog projekta, u toku juna organizovati sajam čiji je cilj promocija proizvoda i turističke ponude Skadarskog jezera i pogranične oblasti Crna Gora – Albanija. Tome će prethoditi kreiranje novih ruta za povezivanje aktivnosti privrednika iz ovog regiona, kreiranje aplikacije koja će popularisati njihove aktivnosti, realizacija promotivne kampanje o potencijalima i ponudi Skadarskog jezera kao i niz zajedničkih sastanaka privrednika iz Crne Gore i Albanije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik