Nazad možete dobiti novac za liječenje i kamate za stan

Bez autora
Mar 19 2015

Građani Federacije BiH, odnosno porezni obveznici koji žele ostvariti pravo na povrat poreza na dohodak, dužni su podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak do 31. marta. Uz to, potrebna je i dokumentacija kojom će dokazati da imaju pravo na povrat.Podsjećaju na to iz Porezne uprave FBiH te objašnjavaju da su godišnju prijavu poreza na dohodak (Obrazac GDP-1051) dužni podnijeti oni koji su ostvarili dohodak obavljanjem nesamostalne djelatnosti kod dva ili više poslodavaca, iz dva ili više izvora, direktno iz inozemstva, obavljanjem samostalne djelatnosti te od imovine i imovinskih prava.

Nazad možete dobiti novac za liječenje i kamate za stanGrađani Federacije BiH, odnosno porezni obveznici koji žele ostvariti pravo na povrat poreza na dohodak, dužni su podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak do 31. marta. Uz to, potrebna je i dokumentacija kojom će dokazati da imaju pravo na povrat. 

Nabavka pomagala

Podsjećaju na to iz Porezne uprave FBiH te objašnjavaju da su godišnju prijavu poreza na dohodak (Obrazac GDP-1051) dužni podnijeti oni koji su ostvarili dohodak obavljanjem nesamostalne djelatnosti kod dva ili više poslodavaca, iz dva ili više izvora, direktno iz inozemstva, obavljanjem samostalne djelatnosti te od imovine i imovinskih prava.

- Prijavu mogu podnijeti i oni koji žele koristiti porezne olakšice po osnovu stvarnih troškova za zdravstvene usluge, nabavku ortopedskih i protetičkih pomagala te plaćene kamata za stambeni kredit kojim prvi put rješavaju stambeno pitanje uz prilaganje vjerodostojne dokumentacije - kažu iz Porezne uprave FBiH. 

Iznosi novca koje građani mogu dobiti nazad zavise od mnogih faktora, ali na jednom od mogućih primjera, ako zaposlenik primi „na ruke“ 1.000 KM, a ima samo osnovni lični odbitak (tj. nema izdržavanih članova porodice), poslodavac je svaki mjesec prilikom isplate plaće trebao uplatiti 77,80 KM poreza na dohodak, što bi za godinu iznosilo 933,60 KM.

Uplaćeni iznos

Ako je, naprimjer, pri tome iznos uplaćenih kamata po stambenom kreditu u prošloj godini bio 5.000 KM, osnovni lični odbitak u iznosu od 3.600 KM će se uvećati za navedeni iznos kamata i u ukupnom iznosu umanjiti osnovicu za porez na dohodak.

To bi značilo da će porezni obveznik imati pravo na povrat 500 KM (10 posto od 5.000 KM), s tim da iznos poreza na dohodak za povrat ne može iznositi više od uplaćenog iznosa poreza (933,60 KM). Praktički, riječ je o iznosu od 10 posto od uplaćenih kamata ili troškova liječenja pod uvjetom da je iznos uplaćenog dohotka viši. 

Potrebni dokumenti

Za priznavanje uvećanja ličnog odbitka po osnovu troškova zdravstvenih usluga potrebno je priložiti originalne račune o usluzi i potvrdu o njihovom plaćanju, dokumentaciju ovlaštenih zdravstvenih ustanova, račune apoteka kao dokaz da je lijek plaćen... Da bi mogao koristiti uvećani lični odbitak po osnovu plaćenih kamata na stambeni kredit, porezni obveznik mora priložiti fotokopiju ugovora o stambenom kreditu, ovjerenu potvrdu ili listing banke kao dokaz o plaćenim kamatama, dokaz da on i njegov bračni drug ne posjeduju nepokretnu imovinu za stanovanje...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik