Produžen rok za dostavljanje planova iz oblasti zaštite životne sredine

Bez autora
Mar 19 2015

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije Stana Božović saopštila je danas da je Evropska komisija (EK) za dva meseca produžila rok Srbiji za dostavljanje planova za sve oblasti zaštite životne sredine. Božović je na otvaranju međunarodne konferencije „Cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom: izazovi i perspektive za Republiku Srbiju“ podsetila na to da je u okviru pregovora o pristupanju EU u novembru prošle godine održan analitički skrining, na kojem je dogovoreno da do 12. aprila Srbija dostavi posebne planove sa rokovima. Pomeranjem rokova naša zemlja će dobiti mogućnost da revidira planove sa svim subjektima, navela je ona i objasnila da je u tim planovima životna sredina podeljena u deset oblasti, među kojima su upravljanje otpadom, pitanje biocida, zaštita prirode, usklađivanje zakonodavstva i drugo. Prema njenim rečima, u svim tim segmentima u izveštaju navedeno je gde se Srbija nalazi u odnosu na zemlje Evropske unije, kao i koje zakone o zaštiti životne sredine i do kada treba usvojiti kako bismo se prilagodili standardima EU.

Produžen rok za dostavljanje planova iz oblasti zaštite životne sredineDržavni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije Stana Božović saopštila je danas da je Evropska komisija (EK) za dva meseca produžila rok Srbiji za dostavljanje planova za sve oblasti zaštite životne sredine.

Božović je na otvaranju međunarodne konferencije „Cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom: izazovi i perspektive za Republiku Srbiju“ podsetila na to da je u okviru pregovora o pristupanju EU u novembru prošle godine održan analitički skrining, na kojem je dogovoreno da do 12. aprila Srbija dostavi posebne planove sa rokovima.

Pomeranjem rokova naša zemlja će dobiti mogućnost da revidira planove sa svim subjektima, navela je ona i objasnila da je u tim planovima životna sredina podeljena u deset oblasti, među kojima su upravljanje otpadom, pitanje biocida, zaštita prirode, usklađivanje zakonodavstva i drugo.

Prema njenim rečima, u svim tim segmentima u izveštaju navedeno je gde se Srbija nalazi u odnosu na zemlje Evropske unije, kao i koje zakone o zaštiti životne sredine i do kada treba usvojiti kako bismo se prilagodili standardima EU.

Božović je ukazala na to da je oblast zaštite životne sredine kompleksna i da u ukupnim pregovorima sa EU čini trećinu svih obaveza Srbije.

U sektoru životne sredine postoje oblasti gde je naša zemlja gotovo i postigla standarde EU, ali i oblasti gde još mora da se mnogo uradi, kao što su upravljanje otpadom i klimatske promene, zaključila je ona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik