U oblasti zelene ekonomije angažovano 30.000 zaposlenih

Bez autora
Mar 19 2015

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković ocenila je danas da bi ulaganje u zaštitu životne sredine, koje bi povećalo domaću konkurentnost i omogućilo otvaranje novih radnih mesta, moglo da bude pokretač srpske privrede. Bogosavljević-Bošković je na otvaranju međunarodne konferencije „Cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom: izazovi i perspektive za Republiku Srbiju“ istakla da je u našoj zemlji u oblasti zaštite životne sredine, odnosno zelene ekonomije, zaposleno 30.000 ljudi. Ona je ocenila da bi u tom sektoru do 2019. godine moglo da privređuje 50.000 ljudi, i dodala da država treba da i dalje radi na što većem uključivanju socijalno ugroženih građana, poput sakupljača sekundarnih sirovina, u tu privrednu granu. Očekujemo otvaranje novih radnih mesta, ali i realizaciju započetih projekata, kao što su postrojenja za proizvodnju energetike iz biomase i vetroparkova, navela je Bogosavljević-Bošković.

U oblasti zelene ekonomije angažovano 30.000 zaposlenihMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković ocenila je danas da bi ulaganje u zaštitu životne sredine, koje bi povećalo domaću konkurentnost i omogućilo otvaranje novih radnih mesta, moglo da bude pokretač srpske privrede.

Bogosavljević-Bošković je na otvaranju međunarodne konferencije „Cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom: izazovi i perspektive za Republiku Srbiju“ istakla da je u našoj zemlji u oblasti zaštite životne sredine, odnosno zelene ekonomije, zaposleno 30.000 ljudi.

Ona je ocenila da bi u tom sektoru do 2019. godine moglo da privređuje 50.000 ljudi, i dodala da država treba da i dalje radi na što većem uključivanju socijalno ugroženih građana, poput sakupljača sekundarnih sirovina, u tu privrednu granu.

Očekujemo otvaranje novih radnih mesta, ali i realizaciju započetih projekata, kao što su postrojenja za proizvodnju energetike iz biomase i vetroparkova, navela je Bogosavljević-Bošković.

Prema njenim rečima, samo proizvodnja biogoriva bi, po nekim proračunima, u Srbiji mogla da zameni potrebe za približno 2,5 miliona tona nafte godišnje.

Države poput Srbije, kako je objasnila, nisu u mogućnosti da ulažu velika podsticajna sredstva koja bi obezbedila kratkoročnu tranziciju ka pravoj zelenoj ekonomiji, zbog čega su neophodna javno-privatna partnerstva.

Istovremeno, ona je najavila usaglašavanje Zakona o upravljanju otpadom s novim direktivama EU u toj oblasti, kao i reviziju Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu i podzakonskih akata u toj oblasti.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm ocenio je da je pred Srbijom veliki posao u ispunjavanju standarda u oblasti zaštite životne sredine, koji će zahtevati velike investicije, kao i regulativna prilagođavanja.

Vilhelm je podsetio na to da su mnoge države pokazale da upravo mere
za zaštitu životne sredine mogu da doprinesu održivom privrednom rastu i stvaranju novih radnih mesta.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ukazao je na to da je, prema poslednjim procenama, Srbiji potrebno više od 12 milijardi evra u oblasti zaštite životne sredine, ali i istakao da je korist od tih ulaganja dvostruko veća i premašuje 24 milijarde evra.

Bogosavljević-Bošković je nakon učešća na ovoj konferenciji, zajedno sa ministrom privrede Željkom Sertićem, otvorila međunarodni sajam energetike i zaštite životne sredine "Eko ekspo 2015".

Ova sajamska manifestacija održava se 19. i 20. marta, a njen glavni cilj jeste podizanje svesti o značaju zaštite životne sredine i popularizacija te teme u Srbiji.

Zdrava životna sredina je najbitniji faktor za čovekov razvoj i opstanak, a jedan od ciljeva jeste i ukazivanje na probleme sa birokratijom pri realizaciji projekata u ovoj oblasti, kao i podsticanje na napredak zelenih tehnologija kod domaćih proizvođača i inovatora.

Ovaj sajam biće platforma za promociju i razmenu profesionalnih iskustava i znanja iz različitih područja: zaštita životne sredine, održiva poljoprivreda, energetika i zelena gradnja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik