Onlajn fiskalnim kasama protiv sive ekonomije

Bez autora
Mar 19 2015

Do kraja godine Srbija će dobiti novi zakon o fiskalnim kasama kojim će biti zakonski uređen deo delatnosti koje sada nemaju obavezu izdavanja fiskalnih računa, najavio je ministar finansija Dušan Vujović. Međutim, prema informacijama dostupnim NALED-u, država trenutno ne razmišlja o uvođenju onlajn fiskalnih kasa iako je prethodni direktor Poreske uprave Ivan Simič najavljivao prelazak na novi sistem tokom 2014. Najjednostavnije i najsigurnije rešenje bilo bi da većina keš transakcija bude praćena fiskalnim računom i to će, uz uvođenje onlajn fiskalnih kasa, biti predloženo kao jedna od ključnih mera u nacionalnom programu za suzbijanje sive ekonomije, na kojem rade Vladino koordinaciono telo i Stručna grupa koju predvodi NALED, kaže Violeta Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj.

Onlajn fiskalnim kasama protiv sive ekonomijeDo kraja godine Srbija će dobiti novi zakon o fiskalnim kasama kojim će biti zakonski uređen deo delatnosti koje sada nemaju obavezu izdavanja fiskalnih računa, najavio je ministar finansija Dušan Vujović.

Međutim, prema informacijama dostupnim NALED-u, država trenutno ne razmišlja o uvođenju onlajn fiskalnih kasa iako je prethodni direktor Poreske uprave Ivan Simič najavljivao prelazak na novi sistem tokom 2014.

- Najjednostavnije i najsigurnije rešenje bilo bi da većina keš transakcija bude praćena fiskalnim računom i to će, uz uvođenje onlajn fiskalnih kasa, biti predloženo kao jedna od ključnih mera u nacionalnom programu za suzbijanje sive ekonomije, na kojem rade Vladino koordinaciono telo i Stručna grupa koju predvodi NALED - kaže Violeta Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj.

Takođe, NALED se ne slaže sa odlaganjem uvođenja onlajn fiskalnih kasa za elektronski nadzor gotovinskog poslovanja jer bi ova reforma ojačala kontrolu (ne)izdavanja fiskalnih računa, posebno u ugostiteljskom sektoru gde je taj problem izražen. Svaki promet robom i uslugama koji prođe kroz fiskalnu kasu je sigurno zabeležen i sačuvan i u tom slučaju privrednik praktično ne može da izbegne plaćanje poreza. Sa običnim računima to nije slučaj. Naizgled jednostavno pitanje "ko je sve dužan da izda fiskalni račun" u Srbiji nema jednostavan odgovor, ističu u NALED-u. Zbog složenih propisa i velikog broja izuzetaka, građani ne znaju kome i da li da traže fiskalni račun, niti zašto je to važno, što ostavlja prostor za manipulaciju i sivu ekonomiju.

Istraživanje koje je NALED sproveo uz podršku USAID-a u okviru Projekta jačanja konkurentnosti pokazalo je da 52 odsto građana ne traži fiskalni račun od trgovca ili ugostitelja ukoliko ga ne dobije, a čak 81 odsto ispitanika ne bi prijavilo prodavnicu u kojoj ne izdaju račun.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik