Utvrđene dodatne PDV obaveze

Bez autora
Mar 22 2015

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH su tokom prva dva mjeseca ove godine izvršili 1.240 kontrola kod poreskih obveznika i utvrdili dodatnih obaveza po osnovu PDV-a u iznosu od 14,74 miliona KM, potvrđeno je danas u ovoj upravi.Riječ je obavezama PDV-a koju poreski obveznici nisu prijavili u svojim PDV prijavama ili je neosnovano tražen povrat PDV-a koji nije imao uporište u Zakonu o porezu na dodatu vrijednost.

Utvrđene dodatne PDV obavezeInspektori Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH su tokom prva dva mjeseca ove godine izvršili 1.240 kontrola kod poreskih obveznika i utvrdili dodatnih obaveza po osnovu PDV-a u iznosu od 14,74 miliona KM, potvrđeno je danas Srni u ovoj upravi.

Riječ je obavezama PDV-a koju poreski obveznici nisu prijavili u svojim PDV prijavama ili je neosnovano tražen povrat PDV-a koji nije imao uporište u Zakonu o porezu na dodatu vrijednost.

Prilikom kontrola inspektori UIO BiH izdali su ukupno 351 prekršajni nalog, a ukupni iznos kazni po izdatim prekršajima iznosi 1,59 miliona KM.

Odsjeci za poreze u sva četiri regionalna centra UIO BiH su tokom prva dva mjeseca ove godine ukupno poslali 1.784 kontrolne poruke.

Inspektorski tim kada je u kontroli kod nekog poreskog obveznika i ukoliko uoči fakturu koja je na bilo koji način sumnjiva, a riječ je o primaocu fakture koji može izvršiti odbitak ulaznog PDV-a, šalje kontrolnu poruku nadležnom odsjeku za poreze u regionalnom centru UIO BiH gdje se nalazi obveznik koji je izdao tu fakturu radi provjere njene ispravnosti.

UIO BiH je u prva dva mjeseca ove godine za 8.075 poreskih obveznika odobrila povrat PDV-a i uznosu od 142 miliona KM.

Svi zahtjevi za povrat PDV-a se kontrolišu, a za sve obveznike za koje se u kontrolama utvrdi da su suprotno zakonskim propisima podnosili zahtjeve za povrat PDV-a i zahtjeve za poreski krediti, izriču se odgovarajuće kazne.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik