Potraživanja povjerilaca Bobar banke oko 289 miliona KM

Bez autora
Mar 22 2015

Deponenti i povjerioci Bobar banke u likvidaciji potražuju oko 289 miliona KM, izjavio je likvidacioni upravnik Mile Maksimović. U gradskom Centru za kulturu u Bijeljini oko 450 deponenata i povjerilaca danas je preuzelo zatvorene koverte sa podacima o priznatim ili osporenim potraživanjama. Maksimović je rekao novinarima da je od ukupnih potraživanja priznato 229 miliona, a osporeno 59 miliona maraka. Među osporenim potraživanjima je veći dio već isplaćenih potraživanja, kao što je 30 miliona za Agenciju za osiguranje depozita i pet miliona maraka koje su riješene prebijanjem depozita i obaveza komitenata banke. Prema Maksimovićevim riječima, u ovom trenutku još nije procijenjena kompletna imovina banke i ti podaci mogli bi se znati tek u maju.

Potraživanja povjerilaca Bobar banke oko 289 miliona KMDeponenti i povjerioci Bobar banke u likvidaciji potražuju oko 289 miliona KM, izjavio je likvidacioni upravnik Mile Maksimović. U gradskom Centru za kulturu u Bijeljini oko 450 deponenata i povjerilaca danas je preuzelo zatvorene koverte sa podacima o priznatim ili osporenim potraživanjama.

Maksimović je rekao novinarima da je od ukupnih potraživanja priznato 229 miliona, a osporeno 59 miliona maraka.

Među osporenim potraživanjima je veći dio već isplaćenih potraživanja, kao što je 30 miliona za Agenciju za osiguranje depozita i pet miliona maraka koje su riješene prebijanjem depozita i obaveza komitenata banke.

Prema Maksimovićevim riječima, u ovom trenutku još nije procijenjena kompletna imovina banke i ti podaci mogli bi se znati tek u maju.

"Ove godine će se namiriti 86 miliona KM Ageciji za osiguranje depozita koja je do sada isplatila oko 80 miliona KM za oko 93 posto povjerilaca čija su potraživanja do 50.000 KM", rekao je Maksimović.

On procjenjuje da će proces likvidacije Bobar banke potrajati narednih nekoliko godina, s obzirom da se očekuje da će veliki broj predmeta završiti na sudovima.

Maksimović je rekao da će, od preostalog depozita od oko 160 miliona KM, ostali povjerioci biti procentualno namirivani, odnosno, da će nakon namirenja Agencije za osiguranje depozita sve što se naplati biti usmjereno ka ostalim povjeriocima.

U izjavi novinarima, Maksimović je naveo da se pod hipotekama za nenaplaćene kredite nalazi vrijednost od oko 120 miliona KM.

U Bobar banci u likvidaciji je više od 4.000 partija kredita, od čega su 266 krediti unutar grupacije.

"U procesu likvidacije ne otkazuju se krediti korisnicima koji uredno izmiruju tekuće obaveze, po uslovima koje imaju u ugovoru, ali onima koji ne budu izmirivali obaveze krediti će se otkazivati i biće im blokirani računi u svim bankama u BiH, što je već slučaj", naglasio je Maksimović.

Prema njegovim riječima, za većinu kredita radnika Bobar grupacije postoji validna dokumentacija u dosijeima i preduzimaju se mjere da se ti krediti vrate.

Maksimović kaže da je Agencija za bankarstvo Republike Srpske podnijela prijavu tužilaštvu koje treba da ispita da li su radnici zaista dizali te kredite, ili su krediti podizani bez njihovog znanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik