Dug po osnovu zapisa 113 miliona

Bez autora
Mar 22 2015

Ukupan dug po osnovu državnih zapisa, hartija od vrijednosti koje se prodaju u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta, do 4. marta je iznosio oko 113 miliona eura, pokazuju podaci Ministarstva finansija. Zapisi se prodaju kao diskontovane hartije, metodom aukcije, po cijeni nižoj od nominalne vrijednosti, dok se otplaćuju po nominali na dan dospijeća. Razlika između nominalne vrijednosti i kupovne cijene predstavlja zarađenu kamatu na investiciji. Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima. Ove godine održane su četiri aukcije državnih zapisa sa rokom dospijeća od 182 dana. Na prvoj aukciji prodati su svi državni zapisi za 21,1 milion eura, po prosječnoj stopi prinosa od 0,33 odsto. Svi zapisi su prodati i na drugoj ovogodišnjoj aukciji za 15,2 miliona eura po prosječnoj stopi prinosa od 0,32 odsto.

Dug po osnovu zapisa 113 milionaUkupan dug po osnovu državnih zapisa, hartija od vrijednosti koje se prodaju u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta, do 4. marta je iznosio oko 113 miliona eura, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Zapisi se prodaju kao diskontovane hartije, metodom aukcije, po cijeni nižoj od nominalne vrijednosti, dok se otplaćuju po nominali na dan dospijeća. Razlika između nominalne vrijednosti i kupovne cijene predstavlja zarađenu kamatu na investiciji.

Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

Ove godine održane su četiri aukcije državnih zapisa sa rokom dospijeća od 182 dana.

Na prvoj aukciji prodati su svi državni zapisi za 21,1 milion eura, po prosječnoj stopi prinosa od 0,33 odsto.

Svi zapisi su prodati i na drugoj ovogodišnjoj aukciji za 15,2 miliona eura po prosječnoj stopi prinosa od 0,32 odsto.

Na trećoj aukciji su takođe prodati svi ponuđeni zapisi sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijedni 40 miliona eura, po prosječnoj stopi prinosa od 0,31 odsto.

Na četvrtoj ovogodišnjoj aukciji prodati su zapisi za 21,23 miliona eura, više nego što je bila nominalna ponuda, po prosječnoj stopi prinosa od 1,5 odsto.

Prošle godine je održano 12 aukcija državnih zapisa sa rokom dospijeća 182 dana i tri sa rokom dospijeća od 91 dan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik