Doneta sva podzakonska akta za primenu Zakona o planiranju i izgradnji

Bez autora
Mar 22 2015

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije Aleksandra Damnjanović saopštila je danas da je to ministarstvo ispunilo obaveze i donelo sva podzakonska akta za primenu Zakona o planiranju i izgradnji.Damnjanović je na predstavljanju pomenutih podzakonskih akata navela da su sve opštine i gradovi u Srbiji počeli da primenjuju objedinjenu proceduru, s tim što neke lokalne samouprave to ne čine u potpunosti.

Doneta sva podzakonska akta za primenu Zakona o planiranju i izgradnjiDržavni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije Aleksandra Damnjanović saopštila je danas da je to ministarstvo ispunilo obaveze i donelo sva podzakonska akta za primenu Zakona o planiranju i izgradnji.

Damnjanović je na predstavljanju pomenutih podzakonskih akata navela da su sve opštine i gradovi u Srbiji počeli da primenjuju objedinjenu proceduru, s tim što neke lokalne samouprave to ne čine u potpunosti.

Ona je podsetila na to da je ovim zakonom predviđeno da su svi gradovi i opštine u Srbiji od 1. marta bili u obavezi da izdaju dozvole za najviše 28 dana.

Prema njenim rečima, ima opština i gradova koji bez problema primenjuju objedinjenu proceduru i koji su osposobljeni u kadrovskom smislu i imaju tehničke mogućnosti za sprovođenje procedure.

Međutim, kako je dodala, postoje i opštine kod kojih je problem nedostatak broja zaposlenih koji bi radili na tim poslovima.

Damnjanović je navela da je najveći broj opština pristupio primeni objedinjene procedure, i objasnila da je cilj današnjeg skupa da se razgovara o tome kako se primenjuju podzakonska akta, odnosno kako funkcionise objedinjena procedura.

Želeli smo da u neposrednom kontaktu vidimo da li postoje još neki problemi i ako ih ima da ih u direktnim kontaktima i rešimo, ukazala je ona i podsetila na to da su timovi resornog ministarstva obavili proveru rada u približno 57 opština na teritoriji Srbije, a da su rezultati sa terena različiti.

Ona je najavila da će resorno ministarstvo u narednom periodu nastojati da otkloni sve nedoumice u primeni zakona i podzakonskih akata, i istakla da je ono već na različite načine pokušalo da olakša primenu svih odredbi, a naročito primenu objedinjene procedure.

Damnjanović je navela da postoji posebna stranica na sajtu Ministarstva pod nazivom "Pravna pomoć", da je otvoren poseban telefonski broj za pitanja, kao i da će za deset dana početi sa radom i kol-centar.

Takođe, u pripremi su i dva vodiča, i to jedan za investitore, a drugi za upravu, pri čemu sve preduzete mere treba da doprinesu tome da sve opštine počnu da primenjuju zakon na pravi način, ukazala je ona.

Zakon o planiranju i izgradnji stupio je na snagu 17. decembra prošle godine. Do 1. marta 2015. godine bio je rok da se donesu svi potrebni akti kako bi do 1. januara 2016. godine naša zemlja bila spremna za novu fazu objedinjene procedure, odnosno za kompletnu elektronsku razmenu podataka, navela je Damnjanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik