Poslovni prostori na periferiji sve traženiji

Bez autora
Mar 22 2015

Poslednjih nekoliko godina broj praznih poslovnih prostora u centru grada se ne smanjuje. Razlog tome je što poslovni prostori na periferiji imaju nižu cenu, bolje uslove i veći prostor, smatraju upućeni. Imati lokal ili kancelariju u centru grada nekada je bila stvar prestiža i luksuza. Danas, prostori na tim lokacijama teže nalaze zakupce. Kada ih nađu, već niska cena kvadrata dodatno se spušta. Mirjana Popović iz Agencije za nekretnine navodi da vlasnici nekad traže nemoguće, i da prazni prostori dugo čekaju zakupce. Dodaje da, ipak, ima onih koji znaju da procene trenutak, kao i kakva je platežna moć i koliki trošak može da podnese budžet neke firme. Čestih promena zakupaca prostora, pokazalo se, na Novom Beogradu nema. Tamo je trenutno prazno svega pet odsto poslovnog prostora. Za A klasu tamo treba izdvojiti od 14 do 17 evra po kvadratu, dok se isti kvalitet i sadržaj u centru plaća od 10 do 13 evra. Lošija, B klasa, preko mosta košta od osam do 12 evra po kvadratu, a u centru od šest do 10 evra.

Poslovni prostori na periferiji sve traženijiPoslednjih nekoliko godina broj praznih poslovnih prostora u centru grada se ne smanjuje. Razlog tome je što poslovni prostori na periferiji imaju nižu cenu, bolje uslove i veći prostor, smatraju upućeni.

Imati lokal ili kancelariju u centru grada nekada je bila stvar prestiža i luksuza. Danas, prostori na tim lokacijama teže nalaze zakupce. Kada ih nađu, već niska cena kvadrata dodatno se spušta.

Mirjana Popović iz Agencije za nekretnine navodi da vlasnici nekad traže nemoguće, i da prazni prostori dugo čekaju zakupce. Dodaje da, ipak, ima onih koji znaju da procene trenutak, kao i kakva je platežna moć i koliki trošak može da podnese budžet neke firme.

Čestih promena zakupaca prostora, pokazalo se, na Novom Beogradu nema. Tamo je trenutno prazno svega pet odsto poslovnog prostora. Za A klasu tamo treba izdvojiti od 14 do 17 evra po kvadratu, dok se isti kvalitet i sadržaj u centru plaća od 10 do 13 evra. Lošija, B klasa, preko mosta košta od osam do 12 evra po kvadratu, a u centru od šest do 10 evra.

"S obzirom na to da je centar zasićen gradnjom i da je zgusnut, klijenti a i sami investitori mnogo više traže Novi Beograd kao lokaciju. Infrastruktura Novog Beograda dozvoljava gradnju većih objekata, sami bulevari su veći", navodi Marko Janković, konsultant za nekretnine za "Kolijersa".

Iz centra se sele i kompanije i veliki tržni centri – jer današnji kupac želi parking, ručak i kupovinu na jednom mestu. Tako, primera radi, Šoping centar "Zemun park" od 16.000 kvadrata, koji se uskoro otvara, već sada nema problema sa praznim prostorom.

"Do sada smo izdali gotovo 97 odsto površine u prvoj fazi. On je svakako građevinski jednostavniji, zakup je jeftiniji i nešto drugačiji nego u klasičnim tržnim centrima. Prilagodljiviji je sadašnjem ekonomskom trenutku", smatra Miša Marković iz tržnog centra u Zemunu.

Kada su u pitanju kancelarijsko-magacinski prostori tendencija je, takođe, izlazak iz skupih i velikih objekata i odlazak na periferiju, u kuće i lokale, blizu auto-puta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik