Građani će moći prodati višak proizvedene struje

Bez autora
Mar 23 2015

Ministarstvo gospodarstva u javnu proceduru pušta posljednji set zakona u ovom mandatu, kojim se uređuje cijena i proizvodnja iz obnovljivih izvora energije. Novosti je puno, a među osnovnima su obveza otkupa viškova energije od građana koji proizvode za vlastitu uporabu, stvaranje burze energije na kojoj će se određivati konačna cijena te zamjena tarifnog modela poticaja sustavom premije. Zakon o obnovljivim izvorima energije mijenjat će se u dva čitanja, a trebao bi, po riječima ministra Ivana Vrdoljaka, uvesti red na tržište. Građanima koji imaju svoje solarne kolektore ili koriste drugi tip obnovljive energije garantira se otkup viška koji proizvedu pri čemu zakon kaže da energiju moraju prodati svom dobavljaču, i to po 20 posto nižoj cijeni od kupovne cijene energije. A mijenja se i model poticaja.

Građani će moći prodati višak proizvedene strujeMinistarstvo gospodarstva u javnu proceduru pušta posljednji set zakona u ovom mandatu, kojim se uređuje cijena i proizvodnja iz obnovljivih izvora energije.

Novosti je puno, a među osnovnima su obveza otkupa viškova energije od građana koji proizvode za vlastitu uporabu, stvaranje burze energije na kojoj će se određivati konačna cijena te zamjena tarifnog modela poticaja sustavom premije.

Umjesto tarifa – premije

Zakon o obnovljivim izvorima energije mijenjat će se u dva čitanja, a trebao bi, po riječima ministra Ivana Vrdoljaka, uvesti red na tržište. Građanima koji imaju svoje solarne kolektore ili koriste drugi tip obnovljive energije garantira se otkup viška koji proizvedu pri čemu zakon kaže da energiju moraju prodati svom dobavljaču, i to po 20 posto nižoj cijeni od kupovne cijene energije. A mijenja se i model poticaja. Dok su se do sada poticaji davali na ime ugovora koji su garantirali otkupnu cijenu tijekom 14 godina, ubuduće će oni varirati. Takozvane premije, odnosno subvencije proizvođačima, razlika su između prosječne tržišne cijene i proizvodne cijene energije. Prosječna cijena određivat će se uz pomoć burze energije koja bi trebala početi s radom do kraja 2015.

Iz obnovljivih izvora 17%

Hrvatska proizvodi oko 17 posto energije iz obnovljivih izvora, a u samo dvije godine proizvodnja je skočila sa 172 na 413 megavata energije.

Postojeći ugovori ostat će na snazi, ali će proizvođači ubuduće morati predavati proizvodni plan. Ako premaše plan umjesto HROTE-a, koji je dosad plaćao ukupnu troškovnu razliku, taj će rashod morati sami podmiriti. Na primjeru vjetroelektrana to znači da će na proizvodnji od 20 MW energije proizvođač imati oko pet milijuna eura prihoda, ali će platiti novi trošak od 75.000 eura. Država je već prošle godine odlučila usmjeriti poticaje u bioplin i biomasu jer generiraju više investicija i veće zapošljavanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik