Adekvatnim merama države poboljšati stanje u građevinarstvu

Bez autora
Mar 23 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je zadatak resornog ministarstva i Sindikata radnika građevinarstva da zajedno rade na povratku ugleda građevinskoj industriji.Mihajlović je na kongresu Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala istakla da je najvažniji zadatak Ministarstva i tog sindikata smanjenje broja nesreća na gradilištima. Ona je naglasila da brojke pokazuju da zaposleni u građevinskoj industriji primaju 20 odsto nižu platu od proseka u Srbiji, i objasnila da "crne" i "bele" liste nisu uvedene samo da bi se videlo koje preduzeće ostvaruje profit ili gubitak, već i da li štiti radnike.

Adekvatnim merama države poboljšati stanje u građevinarstvuPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je zadatak resornog ministarstva i Sindikata radnika građevinarstva da zajedno rade na povratku ugleda građevinskoj industriji.

Mihajlović je na kongresu Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala istakla da je najvažniji zadatak Ministarstva i tog sindikata smanjenje broja nesreća na gradilištima.

Ona je naglasila da brojke pokazuju da zaposleni u građevinskoj industriji primaju 20 odsto nižu platu od proseka u Srbiji, i objasnila da "crne" i "bele" liste nisu uvedene samo da bi se videlo koje preduzeće ostvaruje profit ili gubitak, već i da li štiti radnike.

Ministarstvo će zajedno sa sindikatima raditi i na potrebnim zakonskim rešenjima u ovoj oblasti, najavila je Mihajlović i ukazala na potrebu uvođenja izmena Zakona o inspekcijskom poslovanju u domenu zaštite radnika na gradilištima.

Takođe, kako je dodala, zajednički će se raditi i na boljoj organizaciji građevinske industrije, odnosno na udruživanju građevinskih firmi sa ciljem da građevinska operativa više ne bude podizvođač u poslovima.

Resorno ministarstvo će uvek biti uz građevinsku industriju, ali to ne znači da će da pomaže novcem, već dobrim zakonskim rešenjima, stvaranjem povoljnog poslovnog ambijenta i pružanjem podrške u razgovoru sa bankama, poručila je Mihajlović.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ocenio je da je dobro to što su resorna ministarstva potpisala kolektivne ugovore u mnogim delatnostima, kao što su zdravstvo, obrazovanje i državna uprava.

Orbović je napomenuo da nije potpisan nijedan kolektivni ugovor u realnom sektoru, a razlozi su loša organizacija poslodavačkih organizacija i njihova nespremnost da potpisuju kolektivne ugovore.

On je preneo da je na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta, koji je održan 20. i 21. marta, postignut dogovor o tome da poslodavačke organizacije u narednih 15 dana počnu pregovore o potpisivanju kolektivnih ugovora.

Prema njegovim rečima, potpisivanje kolektivnih ugovora doprineće boljoj organizaciji sektora građevine, ali i ostalih koji će pristupiti tom poslu.

Predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva Duško Vuković podsetio je na to da je prosečna plata u sektoru građevinarstva u januaru ove godine iznosila 35.300 dinara, što je manje od prosečne plate u Republici, koja je u istom mesecu iznosila 39.300 dinara.

Vuković je izrazio uverenje da će, u saradnji sa resornim ministarstvom i Vladom, biti pronađene zajedničke mere kako bi se stanje u građevinarstvu poboljšalo.

Ovaj sektor, koji trenutno upošljava približno 100.000 ljudi, donošenjem adekvatnih strateških mera može da se vrati na onaj nivo na kojem je bio pre 20 godina, zaključio je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik