Srbiji iz IPARD programa 175 miliona evra

Bez autora
Mar 23 2015

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković otvorila je danas u Centru "Sava" konferenciju na kojoj je predstavljen Program pretpristupne pomoći za ruralni razvoj 2014–2020 (IPARD II).Bogosavljević-Bošković je tom prilikom naglasila da je Srbija, dobijanjem statusa kandidata, u mogućnosti da koristi sredstva pretpristupnih fondova EU u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine, i to kroz Nacionalni program za ruralni razvoj i IPARD program.

Srbiji iz IPARD programa 175 miliona evraMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković otvorila je danas u Centru "Sava" konferenciju na kojoj je predstavljen Program pretpristupne pomoći za ruralni razvoj 2014–2020 (IPARD II).

Bogosavljević-Bošković je tom prilikom naglasila da je Srbija, dobijanjem statusa kandidata, u mogućnosti da koristi sredstva pretpristupnih fondova EU u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine, i to kroz Nacionalni program za ruralni razvoj i IPARD program.

Ova dva instrumenta za razvoj, koji su komplementarni sa merama i programima na regionalnom i lokalnom nivou, uspostaviće jedinstven sistem podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju kroz plan obuka jedinica lokalne samouprave, za čiju je realizaciju Ministarstvo dobilo značajnu podršku Stalne konferencije gradova i opština, istakla je ona.

Prema njenim rečima, zajedničkim radom Ministarstva, lokalnih samouprava i nadležnih institucija biće ostvareni dobri rezultati u sprovođenju ovih programa, sa ciljem unapređenja ruralnih područja i podizanja kapaciteta i konkurentnosti poljoprivrede, pri čemu će Ministarstvo obezbediti uslove za korišćenje raspoloživih sredstava.

Evropska komisija je usvojila predlog IPARD II programa Republike Srbije (korišćenje pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj) i opredelila 175 miliona evra za njegovu realizaciju.

Program bi trebalo da doprinese povećanju produktivnosti i konkurentnosti, usklađivanju sa standardima EU, prilagođavanju zahtevima domaćeg i inostranog tržišta, kao i diverzifikaciji i razvoju ekonomskih aktivnosti i poboljšanju kvaliteta života u ruralnim područjima.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine organizovalo je ovu konferenciju u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik