Zatezne kamate u Srbiji najveće u Evropi

Bez autora
Mar 23 2015

Kamate koje plaćamo za svaki dan kašnjenja u plaćanju računa za komunalije, struju ili porez najviše su u Evropi. Ukoliko ne platite na vreme bilo koju uslugu, od struje, preko vode i telefona, do interneta, računajte da će vam biti obračunata kamata od 16 odsto. Izuzetak su poreske obaveze. Za dospele a neplaćene rate poreza kaznena kamata je još viša - 17,5 odsto.I dok su kaznene kamate u Evropskoj uniji čak upola niže nego kod nas, a u okruženju bar za trećinu, građane ovih država ne brine ono što je za Srbiju već uobičajeno pitanje svakog ko uopšte ima sreće da ima posao - kad će plata? A prema podacima Unije poslodavaca, u prošloj godini, u 38 odsto firmi zarada je kasnila do dva meseca, a za još toliko zaposlenih - duže od dva meseca.

Zatezne kamate u Srbiji najveće u EvropiKamate koje plaćamo za svaki dan kašnjenja u plaćanju računa za komunalije, struju ili porez najviše su u Evropi.

Ukoliko ne platite na vreme bilo koju uslugu, od struje, preko vode i telefona, do interneta, računajte da će vam biti obračunata kamata od 16 odsto. Izuzetak su poreske obaveze. Za dospele a neplaćene rate poreza kaznena kamata je još viša - 17,5 odsto.

I dok su kaznene kamate u Evropskoj uniji čak upola niže nego kod nas, a u okruženju bar za trećinu, građane ovih država ne brine ono što je za Srbiju već uobičajeno pitanje svakog ko uopšte ima sreće da ima posao - kad će plata? A prema podacima Unije poslodavaca, u prošloj godini, u 38 odsto firmi zarada je kasnila do dva meseca, a za još toliko zaposlenih - duže od dva meseca.

- Nemam kud. Ne plaćam račune za komunalije na vreme. Plata mi kasni tri meseca. Uplatnice su na sve veće iznose, ali se nadam da ću ući u neki ritam plaćanja čim nam gazda isplati zaostale zarade. Pre nekoliko dana svi u firmi smo bili u panici. Objavljeno je da će svi oni koji nisu platili porez na imovinu na vreme, morati da plate i kaznu od 50.000 dinara. Ali ostali smo nemoćni. Gazda nam je obećao isplatu uskoro - priča za “Blic” Jovana C. (45) iz Beograda, koja kao komercijalista radi u privatnoj štampariji.

S druge strane, u javnim preduzećima i ostalim firmama koje pružaju razne usluge građana kažu da moraju da obračunavaju zatezne kamate.

Mnogi od njih, osim kaznene kamate, predvideli su i isključenje usluge, gde je to moguće. Tako, recimo, „EPS Snabdevanje“ sa mreže isključuje svako domaćinstvo koje ne plaća struju dva meseca. Puno je, kažu u ovoj firmi, onih koji imaju i zaostale dugove iz prethodnih godina, kada nije važilo to pravilo.

- Privrednom društvu „EPS Snabdevanje“ kupci duguju ukupno 21 milijardu dinara, a od toga domaćinstva devet, a privreda 12 milijardi dinara - kažu za “Blic” u EPS-u.

Mesečni iznos koji samo na kamatama zaostalih dugova EPS uzme od građana je 126,2 miliona dinara, odnosno preračunato po današnjem kursu čak milion evra!

“Srbijagas” potražuje od građana oko 740 miliona dinara. Po tom osnovu, zatezna kamata iznosi 324.000 dinara mesečno. Isti obračun sprovode i toplane, kao i sva komunalna preduzeća.
 
Kada su u pitanju dugovi za porez, zatezna kamata je još viša i određuje se tako što se na referentnu kamatnu stopu NBS dodaje deset odsto.

Kazna do 50.000 dinara

Novčane kazne su predviđene i kad se ne plati pun iznos poreza. Recimo, čak i ako je vlasnik stana platio porez za prošlu godinu, ali ne u punom iznosu, može uskoro očekivati poziv sudije za prekršaje koji mu, bar kako zakon predviđa, uz obavezu plaćanja obaveze nazidane iznosom zatezne kamate može naplatiti i 50.000 dinara penala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik