Vjetropark FEAL-a struju će proizvoditi od 2016. godine

Bez autora
Mar 24 2015

Vlada Federacije BiH dala je prethodne suglasnosti federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za izdavanje energetskih dozvola za tri vjetroelektrane. Predviđa se izgradnja vjetroelektrana na Podveležju, Debelom brdu kod Kupresa, a treća suglasnost dodijeljena je kompaniji F. L. Wind iz Tomislavgrada za izgradnju vjetroelektrane Jelovača, instalirane snage 36 MW (18x2 MW), odobrene snage priključenja 36 MW (18x2 MW), planirane godišnje proizvodnje električne energije od 85,68 GWh. Po riječima direktora ove kompanije Ivana Skoke, donošenje odluke tek je početak nastavka procesa koji željno iščekuju, te vjeruju da će federalni Parlament prihvatiti prijedlog Vlade, te dati svoju suglasnost na nacrt energetske dozvole. Što se tiče samog projekta, naš plan je da odmah nakon izdavanja energetske dozvole dobijemo građevnu dozvolu, te da krajem proljeća počnemo s građevinskim radovima. S obzirom na složenost samih turbina, te potrebnu najavu narudžbe za puštanje u proizvodnju, teško je očekivati da se u ovoj godini počne s montiranjem, ali već početkom iduće godine može se početi s montiranjem prvih turbina, kaže Skoko.

Vjetropark FEAL-a struju će proizvoditi od 2016. godineVlada Federacije BiH dala je prethodne suglasnosti federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za izdavanje energetskih dozvola za tri vjetroelektrane. Predviđa se izgradnja vjetroelektrana na Podveležju, Debelom brdu kod Kupresa, a treća suglasnost dodijeljena je kompaniji F. L. Wind iz Tomislavgrada za izgradnju vjetroelektrane Jelovača, instalirane snage 36 MW (18x2 MW), odobrene snage priključenja 36 MW (18x2 MW), planirane godišnje proizvodnje električne energije od 85,68 GWh.

Po riječima direktora ove kompanije Ivana Skoke, donošenje odluke tek je početak nastavka procesa koji željno iščekuju, te vjeruju da će federalni Parlament prihvatiti prijedlog Vlade, te dati svoju suglasnost na nacrt energetske dozvole.

Radovi odmah

- Što se tiče samog projekta, naš plan je da odmah nakon izdavanja energetske dozvole dobijemo građevnu dozvolu, te da krajem proljeća počnemo s građevinskim radovima. S obzirom na složenost samih turbina, te potrebnu najavu narudžbe za puštanje u proizvodnju, teško je očekivati da se u ovoj godini počne s montiranjem, ali već početkom iduće godine može se početi s montiranjem prvih turbina, kaže Skoko. Sam projekt do sada se financirao iz vlastitih sredstava koja su osigurana od osnivača poduzeća FEAL d.o.o. Široki Brijeg, a ostatak iznosa osigurat će se putem bankovnih kreditnih sredstava. Iako je početni plan bio da ove godine bude završen projekt, zbog problema s nepostojanjem odgovarajućeg zakonskog okvira, realizirat će se s jednom godinom zakašnjenja. Donošenjem Zakona o obnovljivim izvorima energije i učinkovite koogeneracije, te određenim uredbama stvari su se za vjetropark Jelovaču počele okretati u pozitivnom smjeru. Po Skokinim procjenama, tijekom iduće godine vjetropark će biti uspješno završen, a trebao bi biti i ogledni primjer za nastavak proizvodnje. “Naravno, ovo nije jedini projekt, imamo u planu širenje i na okolnu planinu Tušnicu gdje bi gradili još veći vjetropark”, navodi direktor Skoko. Poduzeće F. L. Wind započelo je s radom početkom 2012. godine te su nakon istraživanja vjetropotencijala s Hercegbosanskom županijom potpisali ugovor o koncesiji na razdoblje od 30 godina. Direktor Skoko navodi da je BiH u značajnom zaostatku s korištenjem obnovljivih izvora energije bilo da se radi o snazi vjetra, vode, sunca...

Golemi potencijal

“Činjenica je da ogroman potencijal već godinama nije iskorišten”, kaže Skoko. Pri tome je objasnio kako na putu u EU, BiH mora poštovati standarde koje nalaže Europska komisija. Trenutačno je u BiH manje od dva posto energije dobivene iz čistih obnovljivih izvora energije u koje spadaju vjetroenergija, hidroenergija snage do 10 MW, biomasa, solarna energija, kogeneracija. Najveći pomak napravljen je na području solarne energije zahvaljujući nekolicini investitora, dok je na području vjetroenergije do sada učinjeno jako malo. U grupaciji FEAL se nadaju da će ova investicija simbolično, ali i stvarno biti prekretnica te da će njihovo poduzeće biti predvodnik investicija koje imaju za cilj dobivanje energije iz čistih obnovljivih izvora energije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik