Hrvati u Šećeranu ulažu 62 miliona

Bez autora
Mar 24 2015

Poljoprivredna zadruga "Jankovci" iz Hrvatske dostavila je Vladi RS ponudu za preuzimanje "Fabrike šećera" iz Bijeljine, u kojoj su naveli da su spremni da pokriju polovinu dugova Šećerane i da u pokretanje proizvodnje ulože oko 62 miliona KM. Član privremenog Nadzornog odbora Šećerane u ime manjinskih akcionara Rade Rakić kazao je da su Hrvati u ponudi predvidjeli ulaganje oko 24 miliona maraka u remont fabrike, a 38 miliona za proizvodnju. Rakić je istakao da bi Vlada RS trebalo da razmatra ponudu zadruge iz Hrvatske, ali da sve ide veoma sporo. Kazao je da su radnici samoinicijativno počeli pomalo da rade u fabrici, ali da to ide veoma teško bez novca. Nadam se da će ovo pitanje uskoro biti riješeno. Ako ima dobre volje, novac se može naći, kazao je Rakić. Pregovori sa hrvatskom zadrugom traju prilično dugo, a osim njih za Šećeranu je zainteresovano još nekoliko investitora iz EU.

Hrvati u Šećeranu ulažu 62 milionaPoljoprivredna zadruga "Jankovci" iz Hrvatske dostavila je Vladi RS ponudu za preuzimanje "Fabrike šećera" iz Bijeljine, u kojoj su naveli da su spremni da pokriju polovinu dugova Šećerane i da u pokretanje proizvodnje ulože oko 62 miliona KM.

Član privremenog Nadzornog odbora Šećerane u ime manjinskih akcionara Rade Rakić kazao je da su Hrvati u ponudi predvidjeli ulaganje oko 24 miliona maraka u remont fabrike, a 38 miliona za proizvodnju. Rakić je istakao da bi Vlada RS trebalo da razmatra ponudu zadruge iz Hrvatske, ali da sve ide veoma sporo. Kazao je da su radnici samoinicijativno počeli pomalo da rade u fabrici, ali da to ide veoma teško bez novca.

- Nadam se da će ovo pitanje uskoro biti riješeno. Ako ima dobre volje, novac se može naći - kazao je Rakić.

Pregovori sa hrvatskom zadrugom traju prilično dugo, a osim njih za Šećeranu je zainteresovano još nekoliko investitora iz EU.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su istakli da im je iz "Jankovaca" dostavljena neobavezujuća ponuda za preuzimanje i revitalizaciju fabrike.

- Ta ponuda sadrži tri glavna elementa i to zatvaranje postojećih obaveza, rekonstrukciju pogona i obezbjeđenje obrtnih sredstava za prvu sezonu prerade šećera - kazali su u Ministarstvu i dodali da ponudu razmatraju njihove stručne službe i Investiciono-razvojna banka RS, te da će nakon zauzimanja stava informisati Vladu.

Šećerana je prešla u vlasništvo RS nakon što je Vrhovni sud RS osudio Zorana Ćopića na četiri godine zatvora i trajno mu oduzeo imovinu vrijednu oko 20 miliona maraka, za koju je utvrđeno da ju je stekao pranjem novca jednog od najvećih narko-bosova Darka Šarića. Ćopiću je tada, između ostalog, oduzeto i 10,8 miliona akcija Šećerane, koje čine 51 odsto kapitala tog preduzeća.

"Fabrika šećera" je prestala sa radom 1993. godine, a u stečaj je otišla 2007. godine. Uz saglasnost Vlade, povjerilaca i Privredne komore RS 2010. godine je prihvaćeno pismo namjere "Agrokopa" iz Banjaluke za kupovinu državnog udjela u Šećerani. Fabrika je počela s radom u oktobru 2010. godine, ali je proizvodnja zaustavljena nakon Ćopićevog hapšenja.

Sjetva repe

Rade Rakić je istakao da se već kasni sa sjetvom šećerne repe i da je i proizvodnja u ovoj godini pod znakom pitanja, čak i kada bi brzo bio postignut dogovor sa investitorom.

- Ukoliko strateški partner u dogledno vrijeme i uđe u firmu, može se očekivati da ove godine počne proizvodnja samo ako kupi repu negdje drugo - rekao je Rakić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik