Predstavljeni rezultati studije za primjenu obnovljive energije u industriji

Bez autora
Mar 24 2015

U organizaciji Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i pod pokroviteljstvom Organizacije Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO), danas je u Banjoj Luci održana radionica o temi "Razvoj infrastrukture kvaliteta za održive energije u ekonomskim sektorima u Bosni i Hercegovini“. Na ovom skupu su predstavljeni rezultati studije za primjenu obnovljive energije i energetske efikasnosti u industriji i rezultati pilot projekta koji je podrazumijevao uvođenje tzv. pametnih brojila u Pivari u Banjoj Luci, saopćeno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a. Na današnjoj radionici dogovoreno je da se tokom maja potpiše sporazum o saradnji između Instituta za metale i tehnologije Republike Slovenije i Instituta za materijale i konstrukcije Republike Srpske, kako bi se stvorili uslovi za realizaciju projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetski efikasnih tehnologija.

Predstavljeni rezultati studije za primjenu obnovljive energije u industrijiU organizaciji Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i pod pokroviteljstvom Organizacije Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO), danas je u Banjoj Luci održana radionica o temi "Razvoj infrastrukture kvaliteta za održive energije u ekonomskim sektorima u Bosni i Hercegovini“.

Na ovom skupu su predstavljeni rezultati studije za primjenu obnovljive energije i energetske efikasnosti u industriji i rezultati pilot projekta koji je podrazumijevao uvođenje tzv. pametnih brojila u Pivari u Banjoj Luci, saopćeno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Na današnjoj radionici dogovoreno je da se tokom maja potpiše sporazum o saradnji između Instituta za metale i tehnologije Republike Slovenije i Instituta za materijale i konstrukcije Republike Srpske, kako bi se stvorili uslovi za realizaciju projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetski efikasnih tehnologija.

To bi, smatraju u entitetskom resornom ministarstvu, imalo višestruki društveni i ekonomski uticaj na razvoj RS i BiH, prije svega u omogućavanju veće zaposlenosti i proizvodnje, te povećanja konkurentnosti BiH na globalnim tržištima u ovoj oblasti.

Otvarajući radionicu, potpredsjednica Vlade RS i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić je istakla da su proizvodnja i distribucija energije, i s tim povezane djelatnosti, najveći globalni industrijski sektor, i da, s obzirom na potencijale kojima RS raspolaže, predstavlja i prioritet za Vladu RS, s obzirom da je osnovni cilj Ekonomske politike reindustrijalizacija i otvaranje novih radnih mjesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik