Prosječna cijena kvadrata novog stana 11.161 kunu

Bez autora
Mar 25 2015

Prosječna cijena četvornog metra novih stanova, koje su prošle godine prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe u Hrvatskoj, iznosila je 11.161 kunu, što je 4,7 posto ili 499 kuna više u odnosu na 2013. godinu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Komentirajući te kao i podatke o cijenama ostalih, a ne samo novosagrađenih nekretnina, u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) ocjenjuju kako se tržište nekretnina postupno stabilizira, ali još uvijek na niskoj razini prometa. U HGK ne očekuju znatniji rast prometa na tržištu nekretnina s obzirom na stagnantnu gospodarsku aktivnost, visoku zaduženost stanovništva te spore promjene na tržištu rada. Po podacima DZS-a, prosječna cijena kvadrata novog stana u Zagrebu lani je iznosila 11.958 kuna ili 7,7 posto više nego godinu prije, dok je četvorni metar novog stana u ostalim naseljima stajao 10.127 kuna, što je 1,9 posto više u odnosu na 2013. godinu.

Prosječna cijena kvadrata novog stana 11.161 kunuProsječna cijena četvornog metra novih stanova, koje su prošle godine prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe u Hrvatskoj, iznosila je 11.161 kunu, što je 4,7 posto ili 499 kuna više u odnosu na 2013. godinu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Komentirajući te kao i podatke o cijenama ostalih, a ne samo novosagrađenih nekretnina, u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) ocjenjuju kako se tržište nekretnina postupno stabilizira, ali još uvijek na niskoj razini prometa.

U HGK ne očekuju znatniji rast prometa na tržištu nekretnina s obzirom na stagnantnu gospodarsku aktivnost, visoku zaduženost stanovništva te spore promjene na tržištu rada.

Po podacima DZS-a, prosječna cijena kvadrata novog stana u Zagrebu lani je iznosila 11.958 kuna ili 7,7 posto više nego godinu prije, dok je četvorni metar novog stana u ostalim naseljima stajao 10.127 kuna, što je 1,9 posto više u odnosu na 2013. godinu.

Kada se uključe podaci o cijenama iz programa društveno poticane stanogradnje (POS), prosječna cijena prodanih novih stanova lani je u Hrvatskoj bila 10.524 kune po kvadratu ili 0,9 posto više nego prethodne godine.

Prosječna cijena četvornog metra stanova POS-a prošle je godine iznosila 7.567 kuna i bila je 7,3 posto veća nego u godini prije.

Podaci DZS-a pokazuju da je prošle godine u Hrvatskoj prodano 2.410 novih stanova od čega 1.128 ili 47 posto u Zagrebu i 1.282 ili 53 posto u drugim naseljima.

Ukupna korisna površina prodanih stanova je 157.316 četvornih metara pa je prosječna površina novog prodanog stana oko 65 četvornih metara.

Od ukupnom broja prodanih novih stanova, 417 su stanovi POS-a, a ostatak su prodala trgovačka društva i druge pravne osobe.

HGK: segmentacija tržišta prema kvalitetnijim stanovima na atraktivnijim lokacijama

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) ocjenjuju kako je očito da prodani novi stanovi ne slijede ukupne trendove na tržištu nekretnina koje još uvijek ne pokazuje izraženije znakove oporavka. Razlog tome vide u sve većoj segmentacija tržišta na kojem tek dio kupaca ima dostatnu kupovnu snagu, a on bira stanove na boljim lokacijama i s kvalitetnijom gradnjom odnosno boljom opremljenošću.

U takvim je okolnostima prisutna preorijentacija trgovačkih društva i drugih pravnih osoba na izgradnju kvalitetnijih stambenih objekata na atraktivnijim lokacijama, što rezultira povećanjem cijene kvadrata, drže u HGK.

Istodobno napominju kako pomak na tržištu nekretnina vezan uz nove prodane stanove nije bio dostatan da znatnije korigira ukupna kretanja.

Tako je hedonistički indeks cijena nekretnina (obuhvaća kupnju svih nekretnina, a ne samo novosagrađenih te uklanja utjecaj strukturnih karakteristika) i u 2014. godini zabilježio pad od 2,4 posto (-2,9 posto u Zagrebu i -0,9 posto na Jadranu). Pritom je, ipak, u posljednja dva prošlogodišnja kvartala zabilježen rast na godišnjoj razini od 2,5 posto odnosno 1,2 posto pod utjecajem rasta cijena nekretnina na Jadranu.

Podaci o kretanju cijena prodanih novih stanova te hedonističkog indeksa cijena nekretnina pokazuju da se tržište nekretnina postupno stabilizira, ali još uvijek na niskoj razini prometa. Daljnja kretanja bit će postupna i blaga s obzirom da se pri stagnantnom gospodarskom rastu, visokoj zaduženosti stanovništva i marginalnim pomacima na tržištu rada ne očekuje znatniji rast prometa na tržištu nekretnina, zaključuju u HGK.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik