Otvorena mini solarna elektrana

Bez autora
Mar 25 2015

U Bijeljini je danas puštena u rad prva mini solarna elektrana koja će godišnje proizvoditi oko 190.000 kilovat časova električne energije. Solarni paneli postavljeni su na sportsku halu u centru grada, a investitor Mario Stajić rekao je novinarima da povrat ulaganja od pola miliona KM očekuje u narednih deset godina. Solarni paneli ne zrače, ne prave buku, ne štete životnom okruženju i u Evropi se u 90 odsto slučajeva postavljaju na javne objekte, rekla je na otvaranju Snežana Topić, stručnjak preduzeća "Neutron" koje je bilo nosilac projekta. Prema njenim riječima, vijek trajanja solarnih elektrana je 25 do 30 godina. Osim početka korištenja obnovljivih izvora energije, korist koju će Bijeljina imati od ovog projekta je naplata zakupa prostora za panele na sportskoj hali, koja je vlasništvo grada.

Otvorena mini solarna elektranaU Bijeljini je danas puštena u rad prva mini solarna elektrana koja će godišnje proizvoditi oko 190.000 kilovat časova električne energije.

Solarni paneli postavljeni su na sportsku halu u centru grada, a investitor Mario Stajić rekao je novinarima da povrat ulaganja od pola miliona KM očekuje u narednih deset godina.

"Solarni paneli ne zrače, ne prave buku, ne štete životnom okruženju i u Evropi se u 90 odsto slučajeva postavljaju na javne objekte", rekla je na otvaranju Snežana Topić, stručnjak preduzeća "Neutron" koje je bilo nosilac projekta.

Prema njenim riječima, vijek trajanja solarnih elektrana je 25 do 30 godina.

Osim početka korištenja obnovljivih izvora energije, korist koju će Bijeljina imati od ovog projekta je naplata zakupa prostora za panele na sportskoj hali, koja je vlasništvo grada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik