Uplaćen avans za kupovinu "Novoteksa"

Bez autora
Mar 25 2015

Javno preduzeće "Nikola Tesla" iz Banjaluke u ponedjeljak je, pred kraj radnog vremena, uplatilo 50.000 maraka avansa za kupovinu preostale imovine trebinjskog "Novoteksa" u stečaju i u posljednji čas, nakon punih sedam dana, ipak pokazalo ozbiljnost namjere da kupi ovo tekstilno preduzeće. Dušan Vještica, direktor JP "Nikola Tesla", rekao je da sada imaju 60 dana da u potpunosti završe uplatu za kupovinu "Novoteksa". Prema njegovim riječima, paralelno sa kupovinom odmah će krenuti u projekat nužne sanacije objekata, zatim uređenja ograde, a da će s povećanjem proizvodnog procesa doći i do zapošljavanja novih radnika. Kako je naglasio, postojeći posao u tekstilnoj industriji i potreba za budućim poslom je "Nikolu Teslu" i generalno državu opredijelila da ide u taj projekat, te je ocijenio dobrim to što na teritoriji BiH ima posla u oblasti tekstila.

Uplaćen avans za kupovinu "Novoteksa"Javno preduzeće "Nikola Tesla" iz Banjaluke u ponedjeljak je, pred kraj radnog vremena, uplatilo 50.000 maraka avansa za kupovinu preostale imovine trebinjskog "Novoteksa" u stečaju i u posljednji čas, nakon punih sedam dana, ipak pokazalo ozbiljnost namjere da kupi ovo tekstilno preduzeće.

Dušan Vještica, direktor JP "Nikola Tesla", rekao je da sada imaju 60 dana da u potpunosti završe uplatu za kupovinu "Novoteksa".

Prema njegovim riječima, paralelno sa kupovinom odmah će krenuti u projekat nužne sanacije objekata, zatim uređenja ograde, a da će s povećanjem proizvodnog procesa doći i do zapošljavanja novih radnika. Kako je naglasio, postojeći posao u tekstilnoj industriji i potreba za budućim poslom je "Nikolu Teslu" i generalno državu opredijelila da ide u taj projekat, te je ocijenio dobrim to što na teritoriji BiH ima posla u oblasti tekstila.

"Sad u 'Novoteksu' trenutno radi firma 'Trendteks', koja zapošljava oko 120 radnika. Oni su nas kontaktirali neposredno pred kupovinu 'Novoteksa'. Oni imaju dovoljno posla i trebalo bi u narednom periodu da zaposle još 80 radnika", rekao je Vještica. On je najavio da će JP "Nikola Tesla" pokrenuti enzimsko pranje, interesantan projekat svim tekstilcima, koje niko u BiH nema u ozbiljnom kapacitetu, a koje je slično hemijskom čišćenju, gdje se pranje vrši enzimskim derivatima. Dodao je da su im se tim povodom već javili poslovni partneri.

Lazar Đurđević, stečajni upravnik "Novoteksa", rekao je juče da je preduzeće "Nikola Tesla" uplatilo kauciju od 50.000 KM za novi pogon trebinjskog "Novoteksa".

Aleksandar Kojović, direktor Radne jedinice "Trendteks", koji u zakupu drži tri trake "Novoteksa", rekao je da se novac juče ujutro pojavio na računu, tako da su zasad ispunjeni uslovi za dalju proceduru, iako u narednih 60 dana slijedi ispunjenje ostatka dogovora, odnosno onog glavnog dijela od 3,04 miliona maraka, za koliko je prodaja dogovorena.

On pojašnjava da će broj od trenutno zaposlenih 112 radnica uskoro biti mnogo veći, jer je već neformalno dogovoreno da "Trendteks", čija je centrala u Doboj-Jugu, proširi proizvodnju u Trebinju i zakupi još tri trake i produži zakup sa JP "Nikola Tesla".

Kojović kaže da su predstavnici preduzeća "Inicijal" iz Francuske, sestrinska firma "Inicijala" iz Njemačke, za koje u "Novoteksu" već šiju HTZ opremu, prošle sedmice potpisali narudžbenicu o sedmičnom kontingentu od 2.000 zaštitnih odijela, za koje je u ponedjeljak u Trebinje dopremljen i materijal.

"Mi sada šijemo oko 13.000 komada mjesečno, a zahvaljujući francuskim poslodavcima ovaj će se broj šiti na sedmičnom nivou, tako da uskoro očekujemo i stavljanje u pogon još tri nove proizvodne linije", dodaje Kojović.

On, međutim, kaže da, iako će ugovorom s Francuzima, koji osim francuskog pokrivaju i tržište Belgije i Holandije, trebinjski konfekcionari postati glavni proizvođači zaštitne opreme u zapadnoj Evropi, "Novoteks" će teško vratiti staru slavu, kada je u dva pogona radilo preko 1.000 radnika, jer trenutno nemaju ni obučeni kadar za šivanje.

"Starih švalja više nema, a mladi kadar nije adekvatno obučen. Trebinje nema tekstilnu školu, tako da ćemo, kada ugovor s Francuzima bude proširen, organizovati sa Biroom za zapošljavanje obuku za šivanje, odnosno prekvalifikaciju radne snage", objašnjava dalje Kojović.

On dodaje da su proračuni da će za nove poslove "Novoteksu" uskoro trebati 200 do 250 novih radnica, jer su Francuzi voljni uposliti sve raspoložive kapacitete, a "Trendteks" će se obavezati da nabavi i novu tehnologiju, tako da se za pola godine u ovoj fabrici nadaju preporodu.

Podsjećamo, na posljednjoj sjednici Skupštine povjerilaca trebinjskog tekstilnog kombinata odlučeno je da novi pogon "Novoteksa" bude prodat preduzeću "Nikola Tesla" po cijeni od 3,04 miliona KM, a sav novac bi trebalo da bude uplaćen do polovine maja. Cijena za koju je nakon osam propalih licitacija prodat novi pogon "Novoteksa" je 60 odsto od prvobitno procijenjene vrijednosti objekta. Stečajni postupak u "Novoteksu", koji je imao oko 800 radnika, pokrenut je 2011. godine, a ukupna dugovanja ovog preduzeća su oko 62 miliona maraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik