Infrastrukturno povezivanje ključ za razvoj regiona

Bez autora
Mar 25 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da današnji neformalni sastanak u Prištini predstavlja nastavak "berlinskog procesa" koji treba da dovede do boljeg regionalnog povezivanja i razvoja infrastrukture.Mihajlović je u obraćanju novinarima nakon sastanka ministara spoljnih poslova i ministara transporta Zapadnobalkanske šestorke, koji se održava u Prištini, ukazala na to da će regionalno povezivanje uticati na poboljšanje kvaliteta života građana u tim zemljama.

Infrastrukturno povezivanje ključ za razvoj regionaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da današnji neformalni sastanak u Prištini predstavlja nastavak "berlinskog procesa" koji treba da dovede do boljeg regionalnog povezivanja i razvoja infrastrukture.

Mihajlović je u obraćanju novinarima nakon sastanka ministara spoljnih poslova i ministara transporta Zapadnobalkanske šestorke, koji se održava u Prištini, ukazala na to da će regionalno povezivanje uticati na poboljšanje kvaliteta života građana u tim zemljama.

Ona je prenela da se na ovoj konferenciji prvi put govorilo o evropskoj transportnoj mreži puteva za zapadni Balkan, i to u putničkom, železničkom i vodnom saobraćaju.

Koridori 10 i 11, koji prolaze kroz Srbiju, nalaze se u toj osnovnoj transportnoj mreži puteva, s tim što je novo to da u nju ulazi i autoput Niš–Priština–Tirana–Valona, navela je Mihajlović.

Prema njenim rečima, u osnovnu železničku mrežu treba da uđe i pruga Kraljevo–Rudnica–Priština–Skoplje, pri čemu ova dva navedena putna i železnička pravca predstavljaju osnovnu transportnu mrežu zapadnog Balkana.

Srbija se, kako je naglasila, nalazi na odličnom položaju i bila bi velika šteta da kao zemlja to ne iskoristimo.

Mihajlović je istakla da naša zemlja nastavlja da unapređuje saradnju sa Evropskom unijom, koja je već uložila deo novca za izradu studije izvodljivosti za autoput Niš–Priština, a sada se vode razgovori o načinima finansiranja.

Ona je objasnila da će se precizna trasa autoputa znati kada bude završena studija izvodljivosti, što se očekuje do kraja jeseni.

Transportna mreža zapadnog Balkana sastavni je deo EU i to je jasan znak da će ona učestvovati u finansiranju, a Srbija je na izuzetno dobrom položaju jer svi putevi na pravcu istok–zapad i sever–jug prelaze preko naše teritorije, poručila je Mihajlović.

Infrastruktura povezuje ljude i neophodna je za bolji život, predočila je ona i naglasila da zato moramo imati izgrađene autoputeve i pruge kako bismo ojačali svoje ekonomije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik