Nastavak saradnje sa EBRD na planu ekonomije

Bez autora
Mar 25 2015

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić i potpredsednik Vlade i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički razgovarali su danas sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koju je predvodio Alan Ruso, o nastavku i modalitetima saradnje. Sertić je u razgovoru ukazao na to da je posebno važna saradnja u procesu privatizacije, kao i u edukaciji poslovodstva javnih preduzeća kako bi ona poslovala po korporativnim principima. Imamo mnogo zajedničkih poslova sa EBRD. Najvažnije je da budemo što konkretniji i brži u njihovoj realizaciji. Ekonomija i privredni razvoj su tema broj jedan u Srbiji. Zato smo se i uhvatili u koštac sa nasleđenim problemima državnih preduzeća, istakao je on.

Nastavak saradnje sa EBRD na planu ekonomijeMinistar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić i potpredsednik Vlade i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički razgovarali su danas sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koju je predvodio Alan Ruso, o nastavku i modalitetima saradnje.

Sertić je u razgovoru ukazao na to da je posebno važna saradnja u procesu privatizacije, kao i u edukaciji poslovodstva javnih preduzeća kako bi ona poslovala po korporativnim principima.

Imamo mnogo zajedničkih poslova sa EBRD. Najvažnije je da budemo što konkretniji i brži u njihovoj realizaciji. Ekonomija i privredni razvoj su tema broj jedan u Srbiji. Zato smo se i uhvatili u koštac sa nasleđenim problemima državnih preduzeća, istakao je on.

Udovički je najavila da će se Predlog zakona o inspekcijskom nadzoru naći 1. aprila na redovnom skupštinskom zasedanju, uz podsećanje na to da su njegovo usvajanje najviše tražili privrednici.

Kako bi se prikupila sredstva za implementaciju ovog zakona, organizovaće se i donatorska konferencija, navela je ona i istakla potrebu da se poveća učešće malih i srednjih preduzeća u javnim nabavkama.

Direktor EBRD u Srbiji Mateo Patrone rekao je da ta banka sprovodi aktivnosti na poboljšanju uloge i konkurentnosti privatnog sektora, posebno u agrobiznisu, sektoru malih i srednjih preduzeća, ali i bankarskom sektoru.

EBRD, kako je naglasio, podržava i proces privatizacije, produbljivanje finansijskog posredovanja i poboljšanje energetske efikasnosti.

U okviru Programa za razvoj inovacija i preduzeća zapadnog Balkana, u Srbiji je počeo sa radom Fond za podršku daljeg rasta preduzeća (Enterprise Expansion Fund - ENEF).

Predstavnici EBRD ukazali su na to da je Fond namenjen za finansiranje pre svega srednjih preduzeća, koja imaju veliki potencijal za rast. Ukupna vrednost fonda iznosi 77 miliona evra.

EBRD realizuje i „Program podrške MSP u Srbiji“. Ovaj projekat je finansiran iz pretpristupnih fondova (IPA) Evropske unije, a sprovode ga Evropska banka za obnovu i razvoj, pri čemu je glavni partner Ministarstvo privrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik