Srpsko tržište preplavljeno hranom iz EU

Bez autora
Mar 25 2015

Direktor Produktne berze iz Novog Sada Žarko Galetin izjavio je danas da je na svetskom tržištu hrane došlo do velikih poremećaja, te da su sankcije, koje je Evropska uvela Rusiji samo prividno donele dobro srpskoj privredi. On je na konferenciji "Agrarna politika Srbije" istakao da je zbog takve situacije naše tržište preplavljeno hranom iz EU, po damping cenama i naši proizvođači su postali nekonkurentni. Ono što u takvoj situaciji možemo da uradimo je da donosimo dobre zakone i podignemo nivo kapaciteta službi koje bi trebalo da primene te zakone, kazao je Galetin. U Srbiji se, kaže, problemi rešavaju ad hok, što nije dobro, jer je takav način veoma skup i kratkog je daha, pa je neophodno pronaći sistemska rešenja.

Srpsko tržište preplavljeno hranom iz EUDirektor Produktne berze iz Novog Sada Žarko Galetin izjavio je danas da je na svetskom tržištu hrane došlo do velikih poremećaja, te da su sankcije, koje je Evropska uvela Rusiji samo prividno donele dobro srpskoj privredi.

On je na konferenciji "„Agrarna politika Srbije", koju organizuje NIN Fokus, uz medijsko partnerstvo Tanjuga, istakao da je zbog takve situacije naše tržište preplavljeno hranom iz EU, po damping cenama i naši proizvođači su postali nekonkurentni.

"Ono što u takvoj situaciji možemo da uradimo je da donosimo dobre zakone i podignemo nivo kapaciteta službi koje bi trebalo da primene te zakone", kazao je Galetin.

U Srbiji se, kaže, problemi rešavaju ad hok, što nije dobro, jer je takav način veoma skup i kratkog je daha, pa je neophodno pronaći sistemska rešenja.

Istakao je da su tri ključne institucije u ozbiljnoj krizi - sistem robnih rezervi, javnih skladišta i nepostojanje moderne terminske berze.

Zato on pravo rešenje vidi u stvaranju jakih institucija i sistemskih rešenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik