Za železničku infrastrukturu 1,2 milijarde evra

Bez autora
Mar 25 2015

Vlada Srbije obezbedila je više od 1,2 miliarde evra za projekte rehabilitacije železničke infrastrukture i obnove voznog parka Železnica, izjavio je savetnik potpredsednika Vlade za oblast železnica Miroljub Jevtić.Savetnik potpredsednika Vlade za oblast železnica Miroljub Jevtić kaže da je Vlada obezbedila sredstva za projekte rehabilitacije železničke infrastrukture i obnove voznog parka Železnica, a da je cilj Ministarstva građevinarstva da se investicije u železnicu u ovoj godini značajno ubrzaju, rekao je Jevtić.

Za železničku infrastrukturu 1,2 milijarde evraVlada Srbije obezbedila je više od 1,2 miliarde evra za projekte rehabilitacije železničke infrastrukture i obnove voznog parka Železnica, izjavio je savetnik potpredsednika Vlade za oblast železnica Miroljub Jevtić.

Savetnik potpredsednika Vlade za oblast železnica Miroljub Jevtić kaže da je Vlada obezbedila sredstva za projekte rehabilitacije železničke infrastrukture i obnove voznog parka Železnica, a da je cilj Ministarstva građevinarstva da se investicije u železnicu u ovoj godini značajno ubrzaju, rekao je Jevtić u izjavi za agenciju Tanjug.

U realizaciji tog cilja, ministarstvo je najveći pomak napravilo u realizaciji Aneksa 1 ruskog kredita, odnosno na izgradnji drugog koloseka na relaciji Beograd-Pančevo.

"Aneksom ugovora bilo je predviđeno da se radovi završe u novembru 2016. godine, a angažovanjem ministarke Zorane Mihajlović i u saradnji sa direktrorom ruskih železnica uspeli smo da skratimo rokove i očekujemo već za 1. maj, odnosno šest meseci ranije da ćemo uspeti da završimo taj projekat", ističe Jevtić.

Dodaje da ministarstvo prati realizaciju svakog projekta i aktivno učestvuje u svakom trenutku kada se primeti da dolazi do nekog zastoja.

"Ministarstvo je spremno da u narednom periodu učestvuje u radu radnih tela Železnica Srbije i da reaguje kod već preuzetih ugovornih obaveza kao što je rekonstrukcija tri severne deonice na Koridoru 10 i nabavka 27 dizel motornih vozova", navodi Jevtić.

Kaže da će od brzine kojom menadžment Železnica bude završio dokumentaciju i dogovorio priloge aneksa zavisiti i uplata avansa od 1,4 milijarde dinara ruskom proizvođaču i brzina kojom će se građani voziti na način na koji to čine građani EU.

U toku je, kaže, restrukturiranje "Železnica Srbije" prema projektnom zadatku koji je uradio konsultant Svetska banka.

"Do ovog trenutka poštuju se svi rokovi dobijeni od Svetske banke, pripremljeni su novi osnivački akti, statut i dokumenti neophodni da se restrukturiranje sprovede. Ne postoji nijedna sporna tačka i činimo sve i izvesno je da će od 1. jula startovati tri nove kompanije -infrastrutkura , prevoz putnika i prevoz robe", kaže savetnik potpredsednika Vlade.

Navodi da je cilj da žleznički sistem u Srbiji posluje mnogo efikasnije nego do sada i da se umesto subvencija ugovori zaključuju između Vlade i nove kompanije.

Jevtić dodaje da će Kompanija za prevoz robe u početku imati smanjene subvencije, a od 1. januara 2018. godine se predviđa njeno funkcionisanje bez dotacija od države.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik