Poziv za podršku razvoju vinogradarstva

Bez autora
Mar 26 2015

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja raspisalo je danas javni poziv za dodjelu podrške razvoju vinogradarstva i vinarstva za ovu godinu. Iz Ministarstva su naveli da korisnik podsticajnih sredstava mogu biti kompanija ili pojedinac. Uslov je i da je korisnik upisan ili da je u toku upisa u Registar proizvođača grožđa i vina koji se vodi u Ministartsvu i da je član Nacionalnog udruženja vinogradara i vinara Crne Gore. Ukoliko je korisnik zadruga ili udruženje, to mora dokazati registracijom u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS), navodi se u pozivu. Među prihvatljivim investicijama su nabavka sertifikovanog loznog sadnog materijala autohtonih sorti, konverzija postojećih rodnih vinograda, nabavka materijala neophodnog za zasnivanje vinograda kao i opreme i specifične mehanizacije za modernizaciju proizvodnje.

Poziv za podršku razvoju vinogradarstvaMinistarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja raspisalo je danas javni poziv za dodjelu podrške razvoju vinogradarstva i vinarstva za ovu godinu.

Iz Ministarstva su naveli da korisnik podsticajnih sredstava mogu biti kompanija ili pojedinac. Uslov je i da je korisnik upisan ili da je u toku upisa u Registar proizvođača grožđa i vina koji se vodi u Ministartsvu i da je član Nacionalnog udruženja vinogradara i vinara Crne Gore.

„Ukoliko je korisnik zadruga ili udruženje, to mora dokazati registracijom u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS)“, navodi se u pozivu.

Među prihvatljivim investicijama su nabavka sertifikovanog loznog sadnog materijala autohtonih sorti, konverzija postojećih rodnih vinograda, nabavka materijala neophodnog za zasnivanje vinograda kao i opreme i specifične mehanizacije za modernizaciju proizvodnje.

Na listi prihvatljivih predmeta nabavke su sertifikovani lozni kalemovi autohtonih sorti, potporni stubovi za špalirni uzgoj, sistem za navodnjavanje “kap po kap”, mreža za zaštitu od ptica, inox burad i specifična oprema i mehanizacija.

Neki od specifičnih kriterijuma prihvatljivosti su da minimalni broj zasađenih loznih kalemova mora biti 500 komada isključivo autohtonih sorti vinove loze (Vranac, Kratošija, Krstač i Žižak) izuzev u slučaju konverzije postojećih vinograda.

Među specifičnim kriterijumuma prihvatljivosti su i da se podržava nabavka isključivo novih materijala i opreme i da se investicija mora započeti i realizovati u ovoj godini.

Minimalna vrijednost investicije je 500 eura, a maksimalna deset hiljada eura.

„Visina podrške je do 50 odsto od ukupne investicije. Podrška za konverziju vinograda iznosi pet eura po čokotu. Ukupan budžet za ovu mjeru je 300 hiljada eura“, navodi se u pozivu.

Ukoliko ukupan iznos svih zahtjeva za javni poziv prelazi budžetom planirani godišnji iznos, visina podrške će se proporcionalno umanjiti svim podnosiocima zahtjeva.

Nakon završetka investicije, korisnik predaje arhivi Ministarstva zahtjev za isplatu i potrebna dokumenta. Obrazac zahtjeva za isplatu može se preuzeti u kancelarijama Ministarstva i Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji.

Zahtjev za isplatu i potrebna dokumenta dostavljaju se poštom na adresu Ministarstva. Rok za dostavljanje zahtjeva za zasnivanje novih i konverziju postojećih vinograda je 1.maj, a za jesenju sadnju i ostale prihvatljive investicije 1. decembar ove godine.

Pravo na podršku ostvaruje se na osnovu dostavljene dokumentacije i izvještaja terenske Komisije, koja ima zadatak da provjeri stanje na terenu. Nepotpuna i neblagovremeno podnijeta dokumentacija neće se razmatrati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik