U energetici najbolja Slovenija, najgore Hrvatska i BiH

Bez autora
Mar 26 2015

Evropska bonitetna kuća Bisnode za konferenciju Biznis plus koja se sutra održava u Beogradu napravila je regionalnu analizu građevinarske i energetske djelatnosti na tržištima BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Prema toj analizi, najveći prihodi u građevinarstvu ostvareni su u Hrvatskoj i iznosili su 5,37 milijardi eura ili 6,9 posto svih prihoda hrvatske ekonomije, dok su najmanji bili u BiH - 1,54 milijarde eura, odnosno 4,6 posto svih prihoda bh. ekonomije. Međutim, ukoliko se uporedi rast prihoda u 2013. naspram 2011, uočeno je da su prihodi porasli samo u BiH, a pali u svim ostalim državama. Tako je građevinarstvo u 2013. iskazalo dobit samo u BiH, i to dobit od 65,3 miliona eura, dok je najviši gubitak imala Hrvatska od 242,3 miliona eura, navedeno je u analizi Bisnoda, gdje se naglašava kako su građevinarska preduzeća potprosječno uspješna u svim analiziranim državama.

U energetici najbolja Slovenija, najgore Hrvatska i BiHEvropska bonitetna kuća Bisnode za konferenciju Biznis plus koja se sutra održava u Beogradu napravila je regionalnu analizu građevinarske i energetske djelatnosti na tržištima BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Prema toj analizi, najveći prihodi u građevinarstvu ostvareni su u Hrvatskoj i iznosili su 5,37 milijardi eura ili 6,9 posto svih prihoda hrvatske ekonomije, dok su najmanji bili u BiH - 1,54 milijarde eura, odnosno 4,6 posto svih prihoda bh. ekonomije.

Dobit građevinarstva

Međutim, ukoliko se uporedi rast prihoda u 2013. naspram 2011, uočeno je da su prihodi porasli samo u BiH, a pali u svim ostalim državama.

- Tako je građevinarstvo u 2013. iskazalo dobit samo u BiH, i to dobit od 65,3 miliona eura, dok je najviši gubitak imala Hrvatska od 242,3 miliona eura, navedeno je u analizi Bisnoda, gdje se naglašava kako su građevinarska preduzeća potprosječno uspješna u svim analiziranim državama.

Kad je u pitanju energetska djelatnost, analiza je pokazala da su najveći prihodi bili su u Sloveniji, i to 5,98 milijardi eura ili 7,4 posto svih prihoda slovenačke ekonomije, a najmanji opet u BiH - 1,61 milijardu eura, što predstavlja 7,1 posto svih prihoda ekonomije BiH.

- Ukoliko uporedimo rast prihoda u 2013. naspram 2011. godine, vidimo da su prihodi porasli u Sloveniji, Hrvatskoj i u BiH, a pali u Srbiji. Energetika je u svim državama iskazala dobit u 2013, a najviše u Hrvatskoj - 296,8 miliona eura, kažu u Bisnodu nakon završene analize.

Prema analizi, energetska preduzeća u svim državama natprosječno su uspješna, a prema finansijskoj ocjeni, koja ocjenjuje kvalitetu preduzeća u pogledu likvidnosti i profitabilnosti za 2013, pokazalo se da najbolju finansijsku ocjenu ima energetika u Sloveniji, a najgoru energetika Hrvatske i BiH.

BiH ispod prosjeka

- Sve države imaju natprosječnu finansijsku ocjenu, izuzev BiH, gdje je ocjena ispod prosjeka bh. ekonomije, navodi se u analizi.

Ocjena likvidnosti koja ukazuje na vjerovatnost blokade duže od 60 dana za najmanje jedan bankovni račun preduzeća u narednoj godini pokazala je da se najmanja vjerovatnost blokade očekuje u Hrvatskoj i Sloveniji. Također, Bisnode je uradio i analizu indeksa plaćanja koji pokazuje procijenjene navike plaćanja preduzeća koji je ukazao da energetska preduzeća iz Slovenije i Hrvatske plaćaju u roku i bolje nego što je prosjek ekonomije, a srbijanska preduzeća kasne 30 do 60 dana i plaćaju lošije od prosjeka srbijanske ekonomije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik