Izgradnja regionalne deponije u Subotici od juna

Bez autora
Mar 26 2015

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u Subotici održan sastanak predstavnika Ministarstva, grada Subotice i EU, na kojem je bilo reči o projektu regionalne deponije, kao i o drugim ekološkim programima. U saopštenju se navodi da je tom prilikom ukazano na to da bi prvi građevinski radovi na izgradnji regionalne deponije trebalo da počnu u junu ove godine, a da se čitav projekat završi do 28. januara 2017. godine. Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović objasnila je da je Evropska unija za izgradnju Regionalnog centra upravljanja otpadom kroz IPA 2012 obezbedila 21 milion evra. Božović je navela da je Ministarstvo izdvojilo 3,2 miliona evra za nabavku opreme za javna komunalna preduzeća, dok lokalne samouprave treba da opredele 984.000 evra za izgradnju reciklažnih dvorišta.

Izgradnja regionalne deponije u Subotici od junaMinistarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u Subotici održan sastanak predstavnika Ministarstva, grada Subotice i EU, na kojem je bilo reči o projektu regionalne deponije, kao i o drugim ekološkim programima.

U saopštenju se navodi da je tom prilikom ukazano na to da bi prvi građevinski radovi na izgradnji regionalne deponije trebalo da počnu u junu ove godine, a da se čitav projekat završi do 28. januara 2017. godine.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović objasnila je da je Evropska unija za izgradnju Regionalnog centra upravljanja otpadom kroz IPA 2012 obezbedila 21 milion evra.

Božović je navela da je Ministarstvo izdvojilo 3,2 miliona evra za nabavku opreme za javna komunalna preduzeća, dok lokalne samouprave treba da opredele 984.000 evra za izgradnju reciklažnih dvorišta.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je od samog početka imalo jasnu nadležnost i bilo posvećeno ovom projektu, pri čemu je aktivno učestvovalo u svim fazama njegove pripreme i realizacije, sarađujući sa lokalnim samoupravama i ostalim zainteresovanim stranama.

Izgradnjom regionalne deponije, kako je naglasila, rešava se problem upravljanja komunalnim otpadom Subotice, Bačke Topole, Malog Iđoša, Čoke, Kanjiže, Sente i Novog Kneževca, koji ukupno broje 280.000 stanovnika.

Sve lokalne samouprave moraju da planiraju i ispune svoje obaveze u smislu kofinansiranja projekta i izgradnje reciklažnih dvorišta. Smatramo da je ovo primer dobre prakse, a dokaz za to je da su svi tekući problemi kojih je bilo u dosadašnjem toku projekta rešeni zajedničkim naporima, navela je ona.

Božović je poručila da ovaj projekat pokazuje da se maksimalnom posvećenošću svih aktera – Ministarstva, regionalnog preduzeća Subotica, Pokrajinskog sekretarijata, opština i javnih komunalnih preduzeća, infrastrukturni projekti iz sektora otpada mogu uspešno realizovati.

Projekat će obezbediti izgradnju regionalne deponije, transfer-stanice, reciklažnih dvorišta, infrastrukturu za kompostiranje, sekundarnu selekciju otpada, nabavku potrebne opreme za primarnu selekciju, sakupljanje i transport otpada.

Implementacijom ovog projekta obezbediće se upravljanje komunalnim otpadom prema zahtevima EU i u skladu sa domaćim zakonodavstvom, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik