Potpisani ugovori o kreditiranju poljoprivrede

Bez autora
Mar 26 2015

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković zaključila je danas ugovore sa ovlašćenim licima poslovnih banaka i osiguravajućih kuća kojima će biti regulisani uslovi kreditiranja poljoprivredne proizvodnje u 2015. godini. Bogosavljević-Bošković je tom prilikom naglasila da Ministarstvo preuzima obavezu plaćanja dela kamatne stope prema bankama, kako bi fiksna kamatna stopa na neotplaćeni deo kredita iznosila 6 odsto za biljnu proizvodnju, nabavku mehanizacije i opreme. Ona je navela da će kamatna stopa za kredite za nabavku stoke iznositi 4 odsto, što je velika podrška srpskim poljoprivrednicima u cilju razvijanja proizvodnje i podizanja konkurentnosti, uz podsećanje na to da su krediti u prošloj godini doveli do investicija u vrednosti od približno 6 milijardi dinara.

Potpisani ugovori o kreditiranju poljoprivredeMinistar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković zaključila je danas ugovore sa ovlašćenim licima poslovnih banaka i osiguravajućih kuća kojima će biti regulisani uslovi kreditiranja poljoprivredne proizvodnje u 2015. godini.

Bogosavljević-Bošković je tom prilikom naglasila da Ministarstvo preuzima obavezu plaćanja dela kamatne stope prema bankama, kako bi fiksna kamatna stopa na neotplaćeni deo kredita iznosila 6 odsto za biljnu proizvodnju, nabavku mehanizacije i opreme.

Ona je navela da će kamatna stopa za kredite za nabavku stoke iznositi 4 odsto, što je velika podrška srpskim poljoprivrednicima u cilju razvijanja proizvodnje i podizanja konkurentnosti, uz podsećanje na to da su krediti u prošloj godini doveli do investicija u vrednosti od približno 6 milijardi dinara.

Krediti su dinarski, pri čemu je maksimalni iznos kredita za nosioce registrovanih poljoprivrednih gazdinstava 5 miliona dinara, a za zadruge do 15 miliona dinara.

Period otplate kredita je od jedne do tri godine, uz mogućnost korišćenja perioda mirovanja u otplati glavnice (grejs perioda) do godinu dana, koji je obuhvaćen periodom otplate kredita.

Banke sa kojima su potpisani ugovori su Komercijalna banka, Prokredit banka, Banka Inteza, Hipo-alpe-adria banka, Kredi Agrikol banka, Sber banka, OTP banka, AIK banka, NLB banka, Erste banka, Oportjuniti banka i Poštanska štedionica, kao i osiguravajuće kuće DDOR, Dunav osiguranje, Đenerali osiguranje i Globos osiguranje, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik