Koridor 10 gotov do kraja naredne godine

Bez autora
Mar 26 2015

Ceo putni Koridor 10 kroz Srbiju biće završen do kraja naredne godine, poručio je danas državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica na otvaranju konferencije "Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona - TIL 2015".Za nepune dve godine treba da imamo kompletan autoput na Koridoru 10 i tako ćemo postati deo jedinstvene mreže EU, istakao je Poledica. On je precizirao da se trenutno izvode radovi na oko 150 kilometara autoputa na Koridoru 10, prema makedonskoj i bugarskoj granici, s obzirom da na tim deonicama još nije izgrađen pun profila autoputa.

Koridor 10 gotov do kraja naredne godineCeo putni Koridor 10 kroz Srbiju biće završen do kraja naredne godine, poručio je danas državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica na otvaranju konferencije "Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona - TIL 2015".

"Za nepune dve godine treba da imamo kompletan autoput na Koridoru 10 i tako ćemo postati deo jedinstvene mreže EU", istakao je Poledica.

On je precizirao da se trenutno izvode radovi na oko 150 kilometara autoputa na Koridoru 10, prema makedonskoj i bugarskoj granici, s obzirom da na tim deonicama još nije izgrađen pun profila autoputa.

Evropski putni koridori moraju da imaju najmanje po tri trake odnosno ukupno šest traka.

Poledica je podsetio da je pre oko dve godine otvoren most preko Dunava Vidin - Kalafat na Koridoru 4, koji je spojio Bugarsku i Rumuniju.

"Prve godine imali su na mostu pola miliona vozila. Oko 250.000 teških kamiona godišnje prolazili tim mostom, a mostarina je 37 evra", naveo je Poledica.

On je govoreći o regionalnim projektima kazao da će Crna Gora uskoro početi da gradi prvu deonicu od 40 kilometara autoputa od Bara do granice sa Srbijom, u saradnji sa kineskim partnerima.

Kako je kazao, izgradnja ukupno 160 kilometara autoputa na tom pravcu, na teškom terenu, koštaće oko dve milijarde evra.

Poledica je učesnicima konferencije poručio da transport puno utiče na kvalitet života ljudi i razvoj privrede, kao i da su transport i infrastrukturni projekti ključni za saradnju u regionu.

On je ocenio da su transport i infrastruktura ključni pokretači privrednog razvoja i će ti projekti doprineti privlačenju investicija i smanjenju nezaposlenosti.

Kada je reč o Dunavskoj strategiji, Poledica je podsetio da dunavski region obuhvata 14 evropskih zemalja, od kojih je devet zemalja u sastavu EU, a ostalih pet još ne.

On je istakao značaj Dunavske strategije za razvoj regiona dodajući da ovaj regiona nema izgrađen nijedan moderan terminal za multimodalni saobraćaj, dok ih na primer samo Nemačka ima oko 50.

Konferencija "Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona - TIL 2015" se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Predsednik skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Aleksandra Tomić je ocenila da je Dunavska strategija velika šansa za privredni razvoj, koju moramo da iskoristimo.

"Bez transporta i logistike, kao i izgrađenih koridora, ne možemo da idemo napred", kazala je Tomić.

Na skupu su i predstavnici vodećih kompanija iz oblasti špedicije, logistike i drumskog, železničkog, avio i vodnog saobraćaja, kao i strukovnih udruženja iz Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona, EU, Turske, Rusije i Kine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik