Cerar: Prve isplate stare devizne štednje Ljubljanske banke iduće godine

Bez autora
Mar 29 2015

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je da će njegova država ispuniti obveze prema štedišama Ljubljanske banke u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u skladu sa presudom Europskog suda za ljudska prava, te da bi isplate mogle početi iduće godine. U razgovoru za austrijski list "Der Standard" od subote Cerar je na pitanje kada štediše mogu očekivati obeštećenje glede svoje štednje, prema pravomoćnoj presudi koju je Sloveniji sredinom prošle godine donio sud u Strasbourgu, Cerar je kazao da će Slovenija presudu provesti iako se s njom ne slaže, ali tu presudu poštuje. Prve isplate mogle bi uslijediti iduće godine kazao je Cerar, a na primjedbu da Slovenija s Hrvatskom ima i otvoreno granično pitanje dodao kako susjedne države obično imaju otvorena pitanja, ali da je najvažnije da ih rješavaju u dijalogu. Što se tiče dugova hrvatskih poduzeća prema Ljubljanskoj banci, Cerar je rekao da ona po slovenskim podacima čak premašuju obveze LB-a prema štedišama i da će se o tome razgovarati s hrvatskom vladom.

Cerar: Prve isplate stare devizne štednje Ljubljanske banke iduće godineSlovenski premijer Miro Cerar izjavio je da će njegova država ispuniti obveze prema štedišama Ljubljanske banke u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u skladu sa presudom Europskog suda za ljudska prava, te da bi isplate mogle početi iduće godine.

U razgovoru za austrijski list "Der Standard" od subote Cerar je na pitanje kada štediše mogu očekivati obeštećenje glede svoje štednje, prema pravomoćnoj presudi koju je Sloveniji sredinom prošle godine donio sud u Strasbourgu, Cerar je kazao da će Slovenija presudu provesti iako se s njom ne slaže, ali tu presudu poštuje.

Prve isplate mogle bi uslijediti iduće godine kazao je Cerar, a na primjedbu da Slovenija s Hrvatskom ima i otvoreno granično pitanje dodao kako susjedne države obično imaju otvorena pitanja, ali da je najvažnije da ih rješavaju u dijalogu.

Što se tiče dugova hrvatskih poduzeća prema Ljubljanskoj banci, Cerar je rekao da ona po slovenskim podacima čak premašuju obveze LB-a prema štedišama i da će se o tome razgovarati s hrvatskom vladom.

"Imamo mnogo razloga da vjerujemo kako je dug hrvatskih poduzeća prema Ljubljanskoj banci vrlo velik", kazao je Cerar, dodavši da će se o tome s hrvatskom vladom pokušati naći dogovor.

Ako do toga ne bi došlo, onda bi slovenska vlada pokrenula pravne postupke za namirenje duga, kazao je Cerar u razgovoru za austrijski dnevnik.

Slovensko ministarstvo financija nedavno je objavilo da će operativni zakon koji bi bio pravni temelj za implementaciju presude Europskog suda za ljudska prava glede isplate štediša Ljubljanske banke izvan Slovenije biti donesen u roku, odnosno do 16. srpnja, ali da Slovenija osporava mogućnost plaćanja kamata na stare devizne uloge koje u svojoj presudi spominje sud.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik