Kotor Varoš pred potpunim kolapsom

Bez autora
Mar 29 2015

Kotor Varoš se nalazi pred potpunom finansijskom blokadom, a ukoliko budžet za 2015. godinu ili nova odluka o privremenom finansiranju ne budu usvojeni do utorka, uslijediće obustava svih isplata iz opštinske kase. Kotor Varoš je jedna u nizu opština u RS koje od početka ove godine preživljavaju na privremenom finansiranju, jer nisu usvojile budžet za tekuću godinu. Odlukama Skupštine opštine do sada je tri puta po mjesec produžavano privremeno finansiranje. Kotorvaroška javnost je uznemirena nakon što odbornici u četvrtak nisu ni razmatrali produženje privremenog finansiranja, iako postojeća odluka ističe 31. marta. Ako odluka do tada ne bude produžena ili eventualno usvojen budžet za cijelu godinu, biće blokirane isplate plata zaposlenim u javnoj upravi, pomoći socijalnim kategorijama stanovništva, stipendija studentima i svih ostalih izdvajanja iz opštinske kase.

Kotor Varoš pred potpunim kolapsomKotor Varoš se nalazi pred potpunom finansijskom blokadom, a ukoliko budžet za 2015. godinu ili nova odluka o privremenom finansiranju ne budu usvojeni do utorka, uslijediće obustava svih isplata iz opštinske kase.

Kotor Varoš je jedna u nizu opština u RS koje od početka ove godine preživljavaju na privremenom finansiranju, jer nisu usvojile budžet za tekuću godinu. Odlukama Skupštine opštine do sada je tri puta po mjesec produžavano privremeno finansiranje. Kotorvaroška javnost je uznemirena nakon što odbornici u četvrtak nisu ni razmatrali produženje privremenog finansiranja, iako postojeća odluka ističe 31. marta. Ako odluka do tada ne bude produžena ili eventualno usvojen budžet za cijelu godinu, biće blokirane isplate plata zaposlenim u javnoj upravi, pomoći socijalnim kategorijama stanovništva, stipendija studentima i svih ostalih izdvajanja iz opštinske kase.

Problem sa budžetom dio je ukupne političke krize u Kotor Varošu, koja je počela u drugoj polovini prošle godine raspadom skupštinske većine i formiranjem nove. Nakon što su većinu formirali SDS, PDP i SDA uslijedilo je ekspresno pokretanje procedure za opoziv načelnika opštine Dalibora Vučanovića iz SNSD-a i potpuna blokada rada opštinske administracije. Vučanović je opozvan na referendumu, ali je Centralna izborna komisija BiH utvrdila da je taj proces zbog niza propusta bio nezakonit i da on ostaje načelnik. Rasplet političke krize, međutim, nije na pomolu, jer Vučanović nema podršku skupštinske većine.

Vučanović kaže da je opština zapala u velike probleme i apeluje da što prije budu prevaziđene političke razmirice rasplamsane odlukom o njegovom opozivu.

"Dijeli nas nekoliko koraka od totalnog kolapsa. Krajnje je vrijeme da se svi uozbilje da ne bi bile zaustavljene isplate plata i ostalih davanja iz budžeta. Važno je da se nastavi život u opštini, jer je referendum konačno dobio epilog. Ako ostane ovakvo stanje, od 1. aprila će sve biti potpuno blokirano", rekao je Vučanović, koji će zatražiti i pomoć Vlade RS u prevazilaženju problema.

On je istakao da je problem što skupštinska većina sada ne želi da produži privremeno finansiranje ni za mjesec, kako je do sada činila.

"Zbog toga je na pomolu totalna blokada. Predlagao sam budžet i pozivao na dogovor, ali oni jednostavno ne žele da usvoje budžet, iako nemaju nikakve konkretne zamjerke na prijedlog", rekao je Vučanović.

U strankama koje čine skupštinsku većinu kažu da ništa ne znaju do ponedjeljka. Predsjednik Opštinskog odbora PDP-a Miodrag Petrović kaže da načelnik mora da pronađe rješenje da bi opština funkcionisala, piše Glas Srpske.

"Pojedinci ne žele kompromis. Otkad je pokrenut opoziv, načelnik ne dolazi na sjednice Skupštine. Da je došao na posljednju sjednicu, možda bi bio usvojen budžet ili odluka o privremenom finansiranju. Nećemo da raspravljamo o budžetu ako on nije prisutan", rekao je Petrović.

Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Nedeljko Glamočak kaže da dnevnim redom Skupštine nije bilo planirano razmatranje produženja odluke o privremenom finansiranju, jer u vrijeme zakazivanja sjednice nije bio poznat ishod referenduma o opozivu Vučanovića.

"U okviru skupštinske većine razmotrićemo šta ćemo činiti da ne bi ispaštali građani", rekao je Glamočak.

Na osnovu dosadašnjih odluka o privremenom finansiranju opština je imala na raspolaganju 390.000 KM mjesečno, ali zbog izostanka budžeta nisu moguća nikakva kapitalna ulaganja.

Opoziv bez granica

Iako je Centralna izborna komisija BiH nedavno donijela konačnu odluku prema kojoj Dalibor Vučanović ostaje načelnik, skupštinska većina je zadužila predsjednika Skupštine opštine Ibrahima Palića iz SDA da podnese apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik