Jačanje ekonomske saradnje Srbije i Finske

Bez autora
Mar 29 2015

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa državno-privrednom delegacijom Finske, koju je predvodio zamenik ministra za spoljnoekonomske odnose Ministarstva za spoljne poslove te zemlje Mati Antonen. U razgovoru je konstatovano da dobri politički odnosi Srbije i Finske predstavljaju dobru osnovu za jačanje ekonomske saradnje, kao i da je dolazak finske delegacije odlična prilika za to da se bolje upoznaju sa srpskim tržištem i onim što Srbija nudi stranim investitorima. Vučić je upoznao goste iz Finske sa reformskim merama koje Vlada Srbije preduzima u cilju stvaranja boljeg poslovnog okruženja. On je ukazao na primere finskih kompanija koje već posluju u našoj zemlji, s nadom da će se njihov broj povećati, imajući u vidu činjenicu da su našoj zemlji potrebni preduzetnički duh i radna etika kakve imaju Finci.

Jačanje ekonomske saradnje Srbije i FinskePredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa državno-privrednom delegacijom Finske, koju je predvodio zamenik ministra za spoljnoekonomske odnose Ministarstva za spoljne poslove te zemlje Mati Antonen.

U razgovoru je konstatovano da dobri politički odnosi Srbije i Finske predstavljaju dobru osnovu za jačanje ekonomske saradnje, kao i da je dolazak finske delegacije odlična prilika za to da se bolje upoznaju sa srpskim tržištem i onim što Srbija nudi stranim investitorima.

Vučić je upoznao goste iz Finske sa reformskim merama koje Vlada Srbije preduzima u cilju stvaranja boljeg poslovnog okruženja.

On je ukazao na primere finskih kompanija koje već posluju u našoj zemlji, s nadom da će se njihov broj povećati, imajući u vidu činjenicu da su našoj zemlji potrebni preduzetnički duh i radna etika kakve imaju Finci.

Antonen je, pružajući podršku evropskom putu Srbije, istakao koliko je dobrobiti njegovoj zemlji donelo članstvo u EU, i poručio da je Finska spremna da svoja iskustva podeli sa Srbijom.

Članovi državno-privredne delegacije izrazili su zadovoljstvo primenom reformskih mera i potpunim ispunjavanjem obećanja Vlade Srbije koja se tiču uslova poslovanja finskih kompanija u Srbiji.

U delegaciji Finske bili su predstavnici devet kompanija zainteresovanih za saradnju i ulaganja u Srbiji, posebno u oblastima infrastrukture, saobraćaja, zdravstva i medicine, kao i zaštite životne sredine.

Takođe, veliko interesovanje pokazali su i za učešće u izgradnji i opremanju „Beograda na vodi“.

Istovremeno, oni su naglasili značaj obrazovanja za razvoj ekonomije jedne zemlje, i pokazali spremnost da pomognu da sistem prekvalifikacije radnika, kakav postoji u Finskoj, bude primenjen i u Srbiji.

Iskustva Finske u razvoju bioekonomije značajna za Srbiju

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković razgovarala je danas sa državno-privrednom delegacijom Finske o bioekonomiji i šumarstvu, kao i o potencijalnim projektima u oblasti zaštite životne sredine.

Sastanku su, pored predstavnika resornog ministarstva, prisustvovali i zamenik ministra za spoljnoekonomske odnose Ministarstva spoljnih poslova Finske Mati Antonen, ambasador Finske u Beogradu Orpan Pek sa saradnicima, kao i finski privrednici.

U razgovoru je iskazana obostrana zainteresovanost za saradnju u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, uz mogućnost unapređenja saradnje u svim oblastima životne sredine, i to kroz projekte finansirane iz fondova EU i ostalih međunarodnih fondova.

Takođe, istaknuta je i mogućnost jačanja saradnje u oblasti obnovljivih resursa, definisanju realnog potencijala biomase za uspostavljanje bioekonomije u Srbiji, kao i u izradi studije prethodne izvodljivosti korišćenja devastiranih zemljišnih površina za proizvodnju biomase.

U narednom periodu, u saradnji sa finskim ekspertima, nastaviće se saradnja na definisanju unapređene šumarske statistike u kreiranju informacionog sistema za šume Srbije.

Istovremeno će se raditi i na unapređenju stanja privatnih šuma, udruživanju šumovlasnika, predstavljanju principa dobre prakse, kao i na unapređenju korišćenja resursa biomase kao pokretača razvoja bioekonomije, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik