Uručene Virtus nagrade

Bez autora
Mar 29 2015

Na svečanoj ceremoniji u hotelu Metropol Palace proglašeni su dobitnici nagrada VIRTUS za filantropiju za akcije i programe koji su sprovedeni tokom 2014. godine. Domaćini ceremonije su bili Kori Udovički, potpredsednica Vlade i ministarka za javnu upravu i lokalnu samoupravu i ambasador Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.Nagrade su dodeljene u 5 kategorija, od kojih je nagrada za individualni doprinos filantropiji ove godine dodeljena po prvi put. Zbog veoma kvalitetnih programa i projekata koji su sprovedeni tokom 2014. godine, žiri je dodelio i 4 specijalna priznanja.

Uručene Virtus nagradeNa svečanoj ceremoniji u hotelu Metropol Palace proglašeni su dobitnici nagrada VIRTUS za filantropiju za akcije i programe koji su sprovedeni tokom 2014. godine. Domaćini ceremonije su bili Kori Udovički, potpredsednica Vlade i ministarka za javnu upravu i lokalnu samoupravu i ambasador Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Nagrade su dodeljene u 5 kategorija, od kojih je nagrada za individualni doprinos filantropiji ove godine dodeljena po prvi put. Zbog veoma kvalitetnih programa i projekata koji su sprovedeni tokom 2014. godine, žiri je dodelio i 4 specijalna priznanja.

Glavnu nagradu za doprinos na nacionalnom nivou  dobio je Hemofarm a.d., Vršac, nominovan od strane pozorišta „Boško Buha“ za kampanju “Svim srcem” koju je sprovela Hemofarm fondacija. Kroz ovu kampanju, Hemofarm fondacija je sprovela niz projekata u oblasti zdravstvene zaštite, kulture, dece, omladine, humanitarne pomoći i socijalnog uključivanja. Donacije uključuju nabavku aparata i sanaciju zdravstvenih ustanova u Srbiji, organizaciju besplanih preventivnih pregleda, podršku brojnim kulturnim manifestacijama, obnovu pozorišta „Boško Buha“, partnerstvo sa UNICEF-om, stipendiranje najboljih đaka i studenata i programe vršnjačke edukacije u oblasti prevencije bolesti zavisnosti. Tokom majskih poplava, Hemofarm je samoinicijativno uputio donaciju  ugroženom stanovništvu a Hemofarm Fondacije je pomogla  opremanje Gerontološkog centra u Obrenovcu, podržala sanaciju štete u opštini Vršac i obezbedila kuću za samohranu majku četvoro dece.

Koncern Bambi d.o.o., Požarevac, dobitnik je nagrade za doprinos lokalnoj zajednici. Nominovan je za podršku lokalnoj zajednici u sanaciji štete nastale poplavama. Koncern Bambi je obezbedio novac, svoje proizvode i volontersku podršku svojih zaposlenih kako bi se ugroženima pomoglo u najkraćem mogućem roku. Bambi je najveći korporativni donator „Kluba prijatelja UNICEF-a“ koji obezbeđuje uslove za srećnije detinjstvo dece a, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kompanija podržava osnovne škole putem niza projekata usmerenih ka unapređenju obrazovanja najmlađih članova zajednice.

Banja Komerc Bekament d.o.o., Aranđelovac, nominovan je za podršku sportskim društvima, institucijama u oblasti kulture, humanitarnim organizacijama i opštinama ugroženim poplavama za koje je ovo preduzeće, samo u prethodnoj godini, izdvojilo preko 20 miliona dinara, a dobitnik je nagrade u kategoriji malo i srednje preduzeće.

Nagrada u kategoriji dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora otišla je kompaniji Phillip Morris Operations a.d., koja je nominovana za saradnju sa organizacijom ENECA na projektu „Pokreni se za posao“ koji se realizuje od 2009. godine. Kroz ovaj program, Eneca i Phillip Moris su u trogodišnjem periodu podržali 160 malih i porodičnih biznisa na jugu Srbije, omogućavajući zapošljavanje oko 600 ljudi. Program se od tada proširio  na teritoriju cele države, obezbeđujući osnivanje ili proširenje poslovanja za 100 biznisa godišnje.

Svetlana Urošević iz Grocke koja je nominovana od strane Predraga Miloševića za iniciranje i realizaciju preko 100 akcija u oblasti zdravstvene zaštite, socijalnog uključivanja, zaštite životinja i pomoći porodicama sa ugroženih područja, dobitnica je nagrade za individualni doprinos filantropiji. Procenjuje se da je u proteklih godinu dana obezbedila preko 30 000 eura za realizaciju ovih inicijativa.

Specijalna nagrada za doprinos socijalnom uključivanju  dodeljena je preduzeću Kotlenik d.o.o, nominovanom za podršku Udruženju građana za borbu protiv trgovine ljudima „Atina“ kroz akcije renoviranja Sigurne kuće koju vodi ovo udruženje, mesečnu donaciju 1% ukupnog prihoda za programe direktne podrške žrtvama trgovine ljudima, edukaciju zaposlenih na temu ovog fenomena i zajedničku kampanju usmerenu ka partnerima, kupcima i dobavljačima, kojom se podiže svest o ovom problemu ali i podstiče aktivizam i filantropija.

Kompaniji Coca Cola HBC Srbija koja je nominovana od strane agencije Represent Communications za strateški pristup korporativnom volontiranju uručena je specijana nagrada za volontiranje. Pored toga što su zaposleni Coca Cola sistema bili uključeni u sve aktivnosti programa „Pokret za radost“, šireći svest o značaju fizičke aktivnosti za unapređenje zdravlja, oni su donirali i preko 6000 radnih sati kako bi obezbedili da pomoć ugroženima u prošlogodišnjim poplavama bude dostavljena u najkraćem vremenskom roku. 

Specijalna nagrada za doprinos sanaciji štete nastale poplavama dodeljena je Delta Holdingu koji je nominovan od strane Delta fondacije za doprinos sanaciji štete nastale poplavama kroz donacije u vodi, hrani, sredstvima za higijenu, odeći i obući. Ova kompanija je obezbedila smeštaj za zaposlene i spasioce, psiho-socijalnu podršku za ugrožene, obnovu 47 i izgradnju 6 novih kuća u Obrenovcu i obnovu muzičkog studija „Magacin“ u Sportsko-kulturnom centru Obrenovac. U saradnji sa Delta Agrarom, ova kompanija je razvila program podrške poljoprivrednicima iz ugrođenih područja kroz donacije u robi i stručnu pomoć. Kompanija je omogućila i otkup proizvedenih proljoprivrednih proizvoda, čime je individualnim proizvođačima obezbedila prihod i mogućnost da dalje unaprede svoju proizvodnju.

Specijalna nagrada za izuzetan doprinos razvoju filantropije u Srbiji  otila je u ruke Verana Matića koji je nominovan za doprinos velikom broju akcija od opšteg društvenog značaja. Zahvaljujući njegovom ličnom, kao i angažmanu kroz Fond B92, realizovan je niz projekata koji su dugoročno pomogli zdravstveni sistem (Bitka za bebe, Bitka za porodilišta, Bitka za bolnice, kupovina mamograma).  Pored ovoga, Veran je doprineo unapređenju položaja žena žrtava nasilja kroz Sigurne kuće kao i ublažavanju posledica siromaštva kroz projekat „Hrana za sve“. On je nosilac najviših međunarodnih nagrada za društveni rad a svojom inicijativom je, samo u proteklih godinu dana, obezbedio preko 96 miliona dinara za unapređenje oblasti zdravstva, socijalnog uključivanja i siromaštva i obezbeđivanje podrške poplavljenim područjima kroz pomoć u novcu i robi.

Osmi po redu konkurs za nagradu VIRTUS sprovela je Trag fondacija uz finansijsku podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju. Konkurs je bio otvoren za sve domaće i strane kompanije, korporacije, javna i državna preduzeća, mala i srednja preduzeća, medijske kuće, korporativne fondove i fondacije i pojedince.

VIRTUS nagrada, ustanovljena 2007. godine, prva je i najznačajnija nagrada za filantropiju u Srbiji koja promoviše društveno odgovorno poslovanje kao sastavni deo održivog razvoja kompanija, ali i individualni doprinos filantropiji. Nagrada za individualni doprinos je uvedena zato što želimo da istaknemo važnu ulogu pojedinaca i pojedinki koji dugoročno podržavaju inicijative za opšte dobro i/ili organizacije civilnog društva u svojim zajednicama.

Nagrada je namenjena, kako velikim kompanijama, tako i  malim i srednjim preduzećima i pojedincima koji su tokom 2014. godine na najdelotvorniji način doprineli opštem dobru pružajući materijalnu ili drugu vrstu podrške neprofitnim akcijama ili organizacijama civilnog društva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik