Da li je realan plan za otvaranje novih radnih mesta

Bez autora
Mar 29 2015

U narednih pet godina u Srbiji bi trebalo da se otvori 35.000 malih i srednjih preduzeća, kako bi njihov broj dostigao 350.000, što predviđa Strategija za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti koju je usvojila Vlada.Preduzetnici kažu da to jeste realan cilj ukoliko Strategija ne ostane još jedno slovo na papiru i ukoliko se obezbede povoljniji uslovi poslovanja, pre svega, finansiranja.

Da li je realan plan za otvaranje novih radnih mestaU narednih pet godina u Srbiji bi trebalo da se otvori 35.000 malih i srednjih preduzeća, kako bi njihov broj dostigao 350.000, što predviđa Strategija za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti koju je usvojila Vlada. Preduzetnici kažu da to jeste realan cilj ukoliko Strategija ne ostane još jedno slovo na papiru i ukoliko se obezbede povoljniji uslovi poslovanja, pre svega, finansiranja.

Preduzeća koja zapošljavaju do 250 radnika su u razvijenim zemljama motor razvoja, u Srbiji čine većinu, čak 99,8 odsto svih pravnih lica, ali su njihova snaga i doprinos ekonomskom rastu upola manji.

Predstavnica žena preduzetnica i "Centra za mame" Jovana Ružičić kaže da nedostaje novac i da nema sluha za projekte.

"Veoma je teško naplatiti potraživanja, naći povoljne uslove za finansiranja, teško je plasirati proizvode osim ako ih nemate puno, a u koje opet morate da uložite dosta novca. Takođe je teško osmisliti na koji način promovisati to preduzeće ako se nema mnogo novca", ističe Jovana Ružičić.

Novousvojena strategija za pet godina predviđa 35.000 novih preduzeća i da se u njima godišnje zaposli 36.000 radnika.

"Taj broj bi mogao da bude i veći ukoliko se obezbedi najpovoljnije finansiranje za mala i srednja preduzeća za novotvorene radnje, ukoliko se obezbedi strateška podrška i podizanje konkurennosti tim novootvorenim radnjama, ali i ukoliko se podrže izvoznici ", smatra Zoran Ilić iz Udruženja privrednika "Najbolje iz Srbije".

U Vladi kažu da je Strategija dugo pripremana i da mora da se razradi konkretnim merama kako bi se rezultati videli postepeno.

"U prvim godinama intezivno će se raditi na stvaranju povoljnijih uslova za poslovanje koje će onda u kasnijim godinama doneti do punih efekata koje očekujemo", ističe pomoćnica ministra privrede Katarina Jovanović.

Dodaje da će se raditi na tome da se otklone fakori koji utiču na to da krediti za finansiranje biznisa budu skuplji.

"Ali je važno i da se proširi dijapazon usluga malim i srednjim preduzećima, da se otvore mogućnosti za funkcionisanje novih finansijskih instrumenata kao što su garancijske šeme, fondovi na bazi ulaganja vlasničkog kapitala, mikrofinansijske institucije", objašnjava Jovanovićeva.

Strategija predviđa i jednostavnije procedure za poslovanje kroz jednošalterski sistem, manje nameta kao i pomoć u pronalaženju novih tržišta i povezivanju sa većim preduzećima, a rezultati primene će se meriti godišnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik