Vinski turizam ima perspektivu

Bez autora
Mar 29 2015

Vinski turizam u Srbiji ima perspektivu, ali da je neophodno uraditi još dodatnih stvari kako bi ta vrsta turizma bila iskorišćena u punom kapacitetu, ocenili su danas prestavnik Turističke organizacije Srbije Pavle Đukić i izvršni direktor vinarije "Mačkov podrum" iz Iriga Đurđica Jojić-Novaković. Đukić je, na panel diskusiji o vinskom turizmu na trećem Zimskom festivalu vina koji se održava u hotelu "Grand" na Kopaoniku, kazao da je za bilo kakvu analizu rezultata vinskog turizma u Srbiji potrebno imati tačne podatke kojima, kako je naveo, Srbija sada ne raspolaže. "Osim podatka da u Srbiji postoji 800 vinarija nikakve druge podatke nemamo ni o broju poseta, ni o broju noćenja turista koji zbog vina posećuju Srbiju", rekao je Đukić.

Vinski turizam ima perspektivuVinski turizam u Srbiji ima perspektivu, ali da je neophodno uraditi još dodatnih stvari kako bi ta vrsta turizma bila iskorišćena u punom kapacitetu, ocenili su danas prestavnik Turističke organizacije Srbije Pavle Đukić i izvršni direktor vinarije "Mačkov podrum" iz Iriga Đurđica Jojić-Novaković.

Đukić je, na panel diskusiji o vinskom turizmu na trećem Zimskom festivalu vina koji se održava u hotelu "Grand" na Kopaoniku, kazao da je za bilo kakvu analizu rezultata vinskog turizma u Srbiji potrebno imati tačne podatke kojima, kako je naveo, Srbija sada ne raspolaže. "Osim podatka da u Srbiji postoji 800 vinarija nikakve druge podatke nemamo ni o broju poseta, ni o broju noćenja turista koji zbog vina posećuju Srbiju", rekao je Đukić.

On je istakao da je država u poslednje četiri godine izradila nove turističke mape, a da je neophodno da se uradi dosta toga na edukaciji vinara i ljudi koji se bave tim turizmom, kao i na standardizaciji. "Edukacija se, uglavnom, vrši na lokalnom nivou dok je standardizacija vezana za donošenje državnih propisa, a i jedno i drugo su bitni da bi se znalo na koji način pristupiti gostu i promovisati vinski i svaki drugi turizam", konstatovao je Đukić.

Đurđica Jojić-Novaković je rekla da među poteze koji se mogu odmah uraditi na razvoju vinskog turizma spadaju udruživanje vinara i drugih pružalaca usluga koji se nalaze u neposrednoj blizini vinarija kako bi se stvorila što adekvatnija ponuda.

Po njenim rečima, potrebno je i mnogo veće korišćenje resursa Interneta i društvenih mreža. "Otvaranje Tviter naloga košta nula dinara, a reklamiranje preko fejsbuka je višestruko jeftinije od reklamiranja u nekim dnevnim novinama. Reklamiranjem preko fejsbuka već se unapred targetira potencijalni korisnik", rekla je Jojić-Novaković.

Ona je dodala da je, kada je reč o vinskom turizmu, neopravdano zapostavljen domaći gost jer, kako je pojasnila, stranci dođu i odu, a domaći gosti će dovesti svoju decu koja će jednog dana odrasti i koja će tada dovoditi svoje prijatelje, a kasnije i svoju decu na mesta koja su oni obilazili kada su bili mali.

Prema rečima Jojić-Novaković, na duže staze za razvoj vinskog turizma neophodno je popraviti infrastrukturu jer nam je pre svega saobraćajna infrastruktura vrlo loša, a kao primer uzela je saobraćajnicu između Iriga, kao jednog od centara vinogradarstva u Srbiji i manastira Krušedol, rekavši da na tom putu postoje deonice tako uske da se dva automobila ne mogu mimoići.

Jojić-Novaković je poručila da je potrebno dosta uraditi i na popravljanju imidža Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik