Fejsbuk uspešno lansirao svoj prvi solarni dron

Bez autora
Mar 29 2015

Mark Zakerberg, vlasnik i osnivač društvene veb mreže Fejsbuk, objavio je uspeh prvog probnog leta solarnog drona napravljenog da omogući pristup internetu u udaljenim oblastima. Test prototipa, nazvanog "akila" (Aquila), obavljen je u Velikoj Britaniji.Dron "akila", koji funkcioniše na solarnu energiju, širi je od uskotrupnog aviona "boing 737" (jedan putnički prolaz između sedišta) i težak je skoro kao manji automobil, saopšteno je iz Fejsbuka.

Fejsbuk uspešno lansirao svoj prvi solarni dronMark Zakerberg, vlasnik i osnivač društvene veb mreže Fejsbuk, objavio je uspeh prvog probnog leta solarnog drona napravljenog da omogući pristup internetu u udaljenim oblastima.

Test prototipa, nazvanog "akila" (Aquila), obavljen je u Velikoj Britaniji.

Dron "akila", koji funkcioniše na solarnu energiju, širi je od uskotrupnog aviona "boing 737" (jedan putnički prolaz između sedišta) i težak je skoro kao manji automobil, saopšteno je iz Fejsbuka.

On će moći da se održava u letu više meseci na nadmorskoj visini od najmanje 18.000 metara, objavljeno je danas na veb portalu lematin.

Internet gigant Gugl ima sličan projekat "lun" (Loon) kojeg je već testirao uz pomoć balona za letenje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik