Toyota razvija novu platformu i planira velike uštede

Bez autora
Mar 29 2015

Najveći proizvođač automobila na svetu, kompanija Toyota, planira da uvede značajne promene koje bi joj donele uštede u procesu razvoja i proizvodnje vozila. Jedna od novina je nova modularna platforma koja bi bila osnova za veliki broj različitih modela srednje klase.Mere, od kojih će neke biti sprovedene već u 2015. godini, treba da osiguraju da Toyota ostane broj 1 u svetu po proizvodnji i prodaji motornih vozila, tako što će povećati broj isporuka na više od 10 miliona godišnje.

Toyota razvija novu platformu i planira velike uštedeNajveći proizvođač automobila na svetu, kompanija Toyota, planira da uvede značajne promene koje bi joj donele uštede u procesu razvoja i proizvodnje vozila. Jedna od novina je nova modularna platforma koja bi bila osnova za veliki broj različitih modela srednje klase.

Mere, od kojih će neke biti sprovedene već u 2015. godini, treba da osiguraju da Toyota ostane broj 1 u svetu po proizvodnji i prodaji motornih vozila, tako što će povećati broj isporuka na više od 10 miliona godišnje.

Sledeći primer suparničkog Volkswagena, japanska kompanija nastoji da njeni modeli imaju što više istih delova i sklopova.

Dugoročno se planira smanjenje troškova proizvodnje za 20%, tako što će se broj komponenti koje učestvuju u izradi automobila smanjiti za 75%.

Uštede će biti sprovedene i kada je reč o investicijama u nove fabrike, a troškovi izgradnje budućih novih pogona biti redukovani za 40%.

Toyota želi da privuče nove kupce tako što će im ponuditi automobile koji su još ekonomičniji od postojećih.

U tu svrhu, kompanija razvija novu generaciju motora koji će biti i do 25 odsto štedljiviji od aktuelnih, ali istovremeno i 15 odsto snažniji.

Tako će, na primer, sledeća generacija hibridnih pogona, koja će debitovati u novom Priusu krajem 2015. biti ekonomičnija za 15%.

Najavljena je i nova mehanička platforma sa prednjim pogonom, Toyota New Global Architecture (TNGA), koja će se koristiti za modele takozvanog C segmenta.

Prvi model baziran na TNGA platformi pojaviće se kasnije tokom godine. Među modelima koji će je koristiti biće novi Prius, Corolla i Lexus CT.

Planirane su još dve platforme sa prednjim pogonom, pa bi do 2020. godine 50 odsto modela iz game trebalo da pređe na nove mehaničke arhitekture.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik