HT ulazi u posao s javnom rasvjetom

Bez autora
Mar 30 2015

Hrvatski telekom (HT) planira ući u projekte javne rasvjete te tako proširiti svoje poslovanje u energetici. Na konferenciji Cisco Connect u Rovinju u suradnji sa Ciscom predstavio je pametnu javnu rasvjetu. Peter Hajdu, direktor tvrtke Cisco za jugoistočnu Europu, kaže da njihovo rješenje reže troškove rasvjete gradovima i otvara im nove poslovne mogućnosti. Gradovi danas troše do 30 posto proračuna na javnu rasvjetu, ali to nije samo prilika za uštedu kroz korištenje LED osvjetljenja nego i za paralelno uvođenje nadzora prometa, mjerenja temperature i zagađenja te uvođenja wi-fi mreža kaže Hajdu i dodaje da je takva pametna rasvjeta samo jedan od primjera tzv. fog computinga, odnosno tehnologija koje povezuju internet stvari i računarstvo u oblacima. Očekuje se da će spoj tih tehnologija pokrenuti četvrtu industrijsku revoluciju.

HT ulazi u posao s javnom rasvjetomHrvatski telekom (HT) planira ući u projekte javne rasvjete te tako proširiti svoje poslovanje u energetici. Na konferenciji Cisco Connect u Rovinju u suradnji sa Ciscom predstavio je pametnu javnu rasvjetu.

Peter Hajdu, direktor tvrtke Cisco za jugoistočnu Europu, kaže da njihovo rješenje reže troškove rasvjete gradovima i otvara im nove poslovne mogućnosti.

Gradovi danas troše do 30 posto proračuna na javnu rasvjetu, ali to nije samo prilika za uštedu kroz korištenje LED osvjetljenja nego i za paralelno uvođenje nadzora prometa, mjerenja temperature i zagađenja te uvođenja wi-fi mreža kaže Hajdu i dodaje da je takva pametna rasvjeta samo jedan od primjera tzv. fog computinga, odnosno tehnologija koje povezuju internet stvari i računarstvo u oblacima. Očekuje se da će spoj tih tehnologija pokrenuti četvrtu industrijsku revoluciju. Primjera je mnogo, od pametnih gradova preko pametne industrije do rješenja kao što su intercloud, koja omogućuju slobodnu migraciju IT servisa između različitih cloud platformi. Za dva tjedna u Hannoveru, kaže Hajdu, okupit će se njemački industrijski divovi kako bi raspravili kako pokrenuti tu industrijsku revoluciju u koju godišnje planiraju ulagati 40 milijardi eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik