Plaćanje internet platnim karticama još uvek nije dovoljno razvijeno

Bez autora
Mar 30 2015

Tokom 2014. godine ostvaren je blagi rast broja platnih kartica u Srbiji, s obzirom da je izdato 6,27 miliona platnih kartica, što je za 1,0 odsto više nego krajem 2013. godine. U strukturi izdatih platnih kartica 82,6 odsto čine debitne, 15,4 odsto kreditne i 2,0 odsto poslovne platne kartice, navela je Branislava Žunjić, sekretar Udruženja za bankarstvo, osiguranje i druge finansijske institucije, na sednici Grupacije za razvoj platnih kartica. Isto tako, navodi u saopštenju Privredne komore Srbije (PKS), ostvaren je rast transakcija i prometa na bankomatima i prodajnim mestima, tako da ukupan broj transakcija karticama na bankomatima i prodajnim mestima na POS terminalima u 2014. godini iznosi 184,3 miliona, dok je ostvaren ukupan promet u vrednosti od 767,2 milijardi dinara.

Plaćanje internet platnim karticama još uvek nije dovoljno razvijenoTokom 2014. godine ostvaren je blagi rast broja platnih kartica u Srbiji, s obzirom da je izdato 6,27 miliona platnih kartica, što je za 1,0 odsto više nego krajem 2013. godine. U strukturi izdatih platnih kartica 82,6 odsto čine debitne, 15,4 odsto kreditne i 2,0 odsto poslovne platne kartice, navela je Branislava Žunjić, sekretar Udruženja za bankarstvo, osiguranje i druge finansijske institucije, na sednici Grupacije za razvoj platnih kartica.

Isto tako, navodi u saopštenju Privredne komore Srbije (PKS), ostvaren je rast transakcija i prometa na bankomatima i prodajnim mestima, tako da ukupan broj transakcija karticama na bankomatima i prodajnim mestima na POS terminalima u 2014. godini iznosi 184,3 miliona, dok je ostvaren  ukupan promet  u vrednosti od 767,2 milijardi dinara. Iako broj transakcija na POS terminalima u 2014. godini prevazilazi broj transakcija na bankomatima, ostvarena vrednosti promet ostvaren na bankomatima dvostruko je veći u odnosu na promet na POS terminalima, informisala je Branislava Žunjić članove Gruapcije na sednici održanoj u PKS 26. marta ove godine.

Razmatrajući aktuelno stanje na tržištu, članovi Grupacije su naveli da plaćanje internet platnim karticama u Srbiji još uvek nije dovoljno razvijeno, ali da je ipak u 2014. godini u odnosu na prethodnu godinu ostvaren rast  transakcija  i prometa. Ukupan broj transakcija internet platnim karticama u  Srbiji u 2014. godini iznosio je 503.687 u  vrednosti  prometa od  2,4 milijardi dinara, dok je broj transakcija internet platnim karticama izvan Srbije iznosio 1.512.758,  u vrednosti prometa od  8,5 milijardi dinara. Broj transakcija i promet internet platnim karticama u 2014. godini izvan Srbije veći je tri puta u odnosu na transakcije i promet ostvaren u Srbiji, ističe se u saopštenju PKS.

Obrad Sikimić, predsednik Grupacije, istakao je da i pored pozitivnih kretanja, postoje i ograničenja za dalji razvoj platnih kartica. Od 2008. godine beleži se smanjenje broja  kreditnih kartica i broja transakcija  i prometa sa njima, što je posledica ekonomske krize, koja se ogleda u padu platežne moći i većeg opreza korisnika platnih kartica pri zaduživanju. On je naveo i da je važan razloga za smanjeno korišćenje kreditnih kartica  to što se i dalje koriste čekovi sa odloženim plaćanjem.

U narednom periodu se očekuje da će kroz uvođenje novih tehnologija biti pružena bolja usluga korisnicima kartica i trgovcima, i ostvarena veća bezbednost celog sistema bezgotovinskog plaćanja. Inovacije u mobilnom bankarstvu, mobilna plaćanja kreditnim ili debitnim karticama su izazov za banke u ovom trenutku. Upravljanje rizicima u tim sistemima je glavni cilj za banke, i u tom cilju pokušavaju da postignu najviši nivo.

Obrad Sikimić je najavio 13. Savetovanje “Platne kartice 2015”, koje će se održati 5. juna 2015. godine u PKS u organizaciji Grupacije. Ovo savetovanje tradicionalno okuplja emitente platnih kartica, trgovce i ostale akceptante, proizvođače kartica i opreme, predstavnike NBS, MUP-a, tužilaštva, sudstva i kompanija za procesiranje platnih kartica u cilju promocije daljeg razvoja kartičarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik