Nove deklaracije za kupovinu bez lupe

Bez autora
Mar 30 2015

Nove deklaracije koje će svaki proizvod morati da ima od 1. aprila, kada stupa na snagu novi Pravilnik o deklarisanju, doneće mnoštvo novina, ističe Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača. Između ostalog, deklaracije će biti veće i čitkije napisane. Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača kaže da nove deklaracije od 1. aprila, kada stupa na snagu novi Pravilnik o deklarisanju, treba da sadrže najbitnije informacije za potrošače. To su svakako naziv proizvoda, proizvođač, zemlja porekla, zemlja odakle je proizvod uvezen, sastojci, aditivi, tehnološki proces proizvodnje, kao i upozoravajuće informacije pojedinim kategorijama potrošača, objašnjava Bogosavljević. Dodaje da te informacije moraju da budu istaknute posebnim slovima i bojom, ali i da moraju da budu na uočljivim mestima na deklaraciji.

Nove deklaracije za kupovinu bez lupeNove deklaracije koje će svaki proizvod morati da ima od 1. aprila, kada stupa na snagu novi Pravilnik o deklarisanju, doneće mnoštvo novina, ističe Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača. Između ostalog, deklaracije će biti veće i čitkije napisane.

Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača kaže za RTS da nove deklaracije od 1. aprila, kada stupa na snagu novi Pravilnik o deklarisanju, treba da sadrže najbitnije informacije za potrošače.

"To su svakako naziv proizvoda, proizvođač, zemlja porekla, zemlja odakle je proizvod uvezen, sastojci, aditivi, tehnološki proces proizvodnje, kao i upozoravajuće informacije pojedinim kategorijama potrošača", objašnjava Bogosavljević.

Dodaje da te informacije moraju da budu istaknute posebnim slovima i bojom, ali i da moraju da budu na uočljivim mestima na deklaraciji.

"Takođe, tu su i posebna uputstva za potrošače, cena, rok upotrebe proizvoda", ističe Petar Bogosavljević.

Objašnjava da će sankcije za one proizvođače koji se ne budu pridržavali novih pravila biti stroge.

"Kazne su velike i kreću se u rasponu od 2.000, 3.000 dinara pa do 200.000, 300.000 dinara", objašnjava Bogosavljević.

Značajna novina koju donosi Pravilnik jeste i da će, osim na deklaracijama upakovane hrane, alergeni morati da budu istaknuti i u restoranima i u ugostiteljskim objektima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik