Naše mleko prosipamo, a pijemo uvozno

Bez autora
Mar 30 2015

Tržište Srbije je i dalje preplavljeno mlekom iz uvoza, a naši proizvođači ne prestaju sa zahtevima da se tome stane na put i nekako zaštiti srpsko mlekarstvo. Ali, pošto smo se uhvatili u kolo zvano Evropska unija, Srbija neće moći da zabrani uvoz sirovog i mleka u prahu iz njenih zemalja članica. Ovo je nedavno potvrdila i sama ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković. Ipak, naglasila je da će država otkupiti viškove mleka u prahu. Na rešenju za gotovo tragičnu sudbinu srpskih mlekara još se radi, ukazuju u resornom ministarstvu. Uprkos tome, iz Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga "otišao" je apel i premijeru Aleksandru Vučiću, u kojem traže zabranu uvoza sirovog i koncentrovanog mleka. Kako kažu, situacija se menja iz časa u čas i sve više mleka je neotkupljeno. Velike mlekare pravdaju se da je mleko neodgovarajućeg kvaliteta, a zapravo su prepune svojih gotovih proizvoda.

Naše mleko prosipamo, a pijemo uvoznoTržište Srbije je i dalje preplavljeno mlekom iz uvoza, a naši proizvođači ne prestaju sa zahtevima da se tome stane na put i nekako zaštiti srpsko mlekarstvo. Ali, pošto smo se uhvatili u kolo zvano Evropska unija, Srbija neće moći da zabrani uvoz sirovog i mleka u prahu iz njenih zemalja članica. Ovo je nedavno potvrdila i sama ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković. Ipak, naglasila je da će država otkupiti viškove mleka u prahu. Na rešenju za gotovo tragičnu sudbinu srpskih mlekara još se radi, ukazuju u resornom ministarstvu.

Uprkos tome, iz Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga "otišao" je apel i premijeru Aleksandru Vučiću, u kojem traže zabranu uvoza sirovog i koncentrovanog mleka. Kako kažu, situacija se menja iz časa u čas i sve više mleka je neotkupljeno. Velike mlekare pravdaju se da je mleko neodgovarajućeg kvaliteta, a zapravo su prepune svojih gotovih proizvoda.

- Mlekare su primorane na mere koje će za posledicu imati da hiljade gazdinstava neće moći da ostvaruju prihode - kažu u Udruženju.

- Licemerno je i što se pojedine mlekare zalažu za intervenciju države, a sa druge strane uvoze velike količine mleka. Možemo da proizvodimo dovoljno i kvalitetno mleko, ali ne možemo da se nosimo sa raznim spekulacijama na tržištu. Umesto da pijemo domaće mleko, naša deca piju koncentrovano, odnosno mleko u prahu iz uvoza.

Udruženje još ukazuje da država kroz stimulativne mere u mlekarstvu izdvaja velike količine novca, te je efekat i tih mera ugrožen prekomernim uvozom.

- Generalno postoji trend smanjenog otkupa, ali samo onog koje nije u ekstraklasi - kaže Ljubiša Jovanović, predsednik srpskog Udruženja proizvođača mleka.

- Problema ima, jer ulazimo u sezonske periode, kada je proizvodnja mleka veća od prodaje. Sve bi bilo drugačije da uvoz nije na taj način liberalizovan. Viškovi mleka i mlečnih proizvoda ulaze preko BiH iz Nemačke, a sve je uzrokovano gubitkom ruskog tržišta. Sada se otkazuju ugovori onim farmerima koji ne zadovoljavaju kvalitet. Kad nije bilo mleka to se tolerisalo. Uvozno je sada jeftinije od domaćeg, jer ga daju po damping cenama. A, preko noći ne možemo da stavljamo rampu i nešto zabranimo.

Prema rečima Jovanovića, sve ove mere jesu kratkog daha. Dugoročno rešenje, svakako je investiranje u ovaj sektor, kroz subvencije i premije.

Ministarka poljoprivrede nedavno je izjavila da će Republička direkcija za robne rezerve otkupiti postojeće zalihe mleka i da su za to obezbeđena sredstva. Ona je tada rekla da će poljoprivrednici moći da predaju mleko mlekarama, čime će se rešiti problem viška. Uz to, biće obezbeđeno i konditorima da rade pod istim uslovima kao u EU.

Šta kažu brojke

Srbija je na dnu lestvice u Evropi po potrošnji mleka i mlečnih proizvoda po stanovniku. Početkom devedesetih godina, u našoj zemlji bilo je više od milion krava, a danas, prema poslednjim podacima, jedva da ih ima oko 300.000. U Srbiji sada dnevno ima 200.000 litara mleka viška.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik